Let op: met ingang van juli is ons enige banknummer: NL08FVLB0226110753 tnv Stichting Het Evangelie in Spanje

gaat naar het eerste blad

11 november 2019 Gisteren heeft de PSOE gewonnen met 28,26% (= 6.7 miljoen stemmen). De PP is gestegen naar 21% (5 miljoen) en wordt zo de tweede grote politieke partij, terwijl de extreem-rechtse VOX verraste is met 15,23% (3,6 miljoen van de stemmen), en een derde plaats krijgt. De grootste verliezer is Ciudadanos die van 4 miljoen stemmen is gezaktnaar 6,85% of wel 1,6 miljoen de stemmen. Unidas-Podemos bleef ongeveer met 2,4 miljoen van de stemmen (en dat is 10,6%). 

10 november 2019. Voor de vierde keer in vier jaar zijn er vandaag in Spanje verkiezingen geweest. Het lijkt er op dat de patstelling van de vorige keer wellicht gehandhaafd blijft. Laten we maar bidden om een geest van verzoening en samenwerking. :-) 

1-3 november 2019 werd er druk gediscussieerd over de toekomst van de kerk en de huidige veranderingen die nodig zijn. Het was tegelijk juridisch gesteggel en visionair bezig zijn. Adembenemend af en toe om mee te maken. Veel aardige, interessante, en af en toe onbegrijpelijke mensen. :-) Op zondag 3 november werd het afgerond met een avondmaalsdienst in het overvolle kerkje in Alicante Centrum. Gemeenschap der heiligen, daar. ;-) 

31 october 2019. Hervormingsdag! Om half acht begon de 78ste tweejaarlijkse Algemene Synode van de IEE in Alicante met een mooie kerkdienst. Die vond plaats in een hotel ter plaatse, waar we allemaal waren ondergebracht. Het 150-jarig bestaan van de kerk(en) was een van de rode draden, de andere was: Hoop verkondigen. We kregen bij de inschrijving een gazen zakje, dat ter plaatse door de gemeenteleden was gemaakt. Daarin een fotohoudertje, (altijd nuttig) een plaatje met deze thema's, en drie steentjes, die staan voor de rotsige kust hier. (Maar er is ook wat zandstrand.) 

24 october 2019. Vandaag worden de resten van de dictator verwijderd uit de Valle de los Caídos, en per helicopter overgebracht naar het graf van zijn vrouw op de begraafplaats Mingorrubio in de wijk El Pardo (Madrid). Heel de dag wordt er aandacht aan besteed op TVE, zolang een en ander gaande is. Er was veel aandacht van de Media, en ook van de laatste Franco-aanhangers.
Je zag de (Hitler)groet, en Dank aan Franco. Maar er was heel veel veiligheid op de been, (60.000 € kostte het gebeuren bij elkaar) en de familie werd volkomen afgeschermd.

19 october 2019. De laatste dagen is er veel geprotesteerd in Barcelona en omstreken. Vooral 's avonds en 's nachts kwamen er radicale jongeren in beweging, die veel kapot maakten, en de redelijk vreedzame en indrukwekkende protesten van overdag in een kwaad daglicht stelden. Vandaag was er een grote staking, en uit alle windstreken kwamen er grote stoeten lopen naar het centrum van Barcelona. Er werd gesproken van minstens een miljoen mensen. In dit alles is er weinig oog en oor voor de andere helft, die het ook niet eens is met de grote straffen die in Madrid zijn geëist, maar géén afscheiding willen. De regering stuurt extra agenten naar Barcelona. En wellicht het leger? God behoede hen! En o ja, de familie Franco eist militaire eer, als hun (groot)vader wordt opgegraven en overgebracht. Tja. 

15 october 2019. Grote onrust en onlust in Catalonië, maar ook in Madrid en andere grote steden. Morgen vergadert de regering weer over deze situatie. (Daarbij vergeleken zijn onze boeren makke schapen, krijg ik de indruk!)

14 october 2019. Degenen die in Catalonië hadden opgeroepen tot een referendum, zijn vandaag veroordeeld. Niet vanwege rebellie, maar wel om opruiing en verduistering van Staatsgelden. 9 - 13 jaar is een fikse straf voor een verlangen naar onafhankelijkheid. Het internationale verzoek tot aanhouding van Charles Puigdemont is weer geactiveerd. 

11 october 2019. Het allerhoogste Hooggerechtshof heeft beslist dat wijlen Franco inderdaad mag worden verplaatst naar het graf van zijn vrouw. 

24 september 2019. Vandaag haalde het nieuws over de Vallei der Gevallenen zelfs het Nederlandse nieuws! Om 11 uur vanmorgen heeft het Spaanse Hooggerechtshof, na maar een uurtje debat, de uitspraak gedaan dat het lichaam van de oud-dictator Franco mag worden verwijderd uit het mausoleum in deze Vallei, en dat het overgebracht kan worden naar de begraafplaats waar zijn echtgenote is begraven. De familie had geëist dat de huidige situatie niet verstoord zou mogen worden, en dat anders het lichaam een (ere)plaats zou krijgen in de Almudena, de R.K. kathedraal in Madrid, aanpalend aan het Koninklijk Paleis. De regering had zich daartegen al uitgesproken, omdat het een risicofactor mee zou brengen, aangezien de Almudena nu al een touristische attractie is. De familie is het er niet mee eens, en gaat naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Dus afgelopen is dit 'feuilleton' voorlopig nog niet. 
Er is dezer dagen ook besloten dat er volgende maand nieuwe verkiezingen zijn, en men is benieuwd wat dit nieuws voor invloed daarop zal hebben. De regering van Pedro Sanchez had zeer geijverd voor het overbrengen naar elders van de stoffelijke resten van de oud-dictator. Uit de straten van Spanje zijn de reacties zeer gemengd. Velen zijn heel blij, en zien het als een stap naar Herstel van de betrekkingen, maar de aanhangers van de Falange, en het verre rechts, zijn uiterst verontwaardigd, en zingen de oude strijdliederen. We zullen het zien!  

19 augustus 2019 Het Berichtenblad staat inmiddels ook op de website, maar op het boekje moet u nog even wachten. :-) 

15 augustus 2019. De boekjes zijn in een grote doos opgestuurd naar Voordeelpost, die ze dan verder zal versturen. Dat duurt nog wel een weekje, maar dan is het ook goedkoop. Wij hebben geen abonnees, veel mensen staan er niet bij stil dat ook een berichtenblad geld kost. Als ze het dan maar lezen, en misschien doorgeven aan mensen die interesse hebben in Spanje. :-) 
Hoe dan ook: de boekjes zijn onderweg. Ik zal proberen deze week ook de website bij te werken. Vandaag is het zwarte woensdag in het Spaanse verkeer: topdrukte! De Spanjaarden die begin augustus vrij kregen, komen nu terug van familie, het platte land of het strand in het Noorden, de anderen gaan nu juist op weg. En dan al die Europeanen, die langzamerhand ook terug keren naar Nederland, Frankrijk en Scandinavië, met bussen of eigen vervoer! God behoede hen allen.

13 augustus 2019. 180 boekjes zijn afgedrukt en van een nietje voorzien. Dat laatste is zwaarder werk dan het er uit ziet. Ik bid maar voor alle ontvangers, zodat het gelezen wordt, en niet meteen weggegooid. Dat zou echt jammer zijn van het papier, de toner en het werk. 

7 augustus 2019. Het eerste exemplaar van het nieuwe Berichtenblad heb ik als proef afgedrukt. Nu maar eens zien hoe ik 220 boekjes van ongeveer 35 gram zo goedkoop mogelijk kan versturen. 

25 juli 2019. Ook vandaag is het Pedro Sánchez niet gelukt een meerderheid te krijgen, verre van zelfs, 66 onthoudingen op 324 stemmen, en van de rest was er 1/3 voor hem, en 2/3 tegen. Dat worden dus verkiezingen in september, als ik het goed heb begrepen. Intussen keek ik met verbazing naar het tapijt in de Cortes, dat doorloopt op de trappen, en waarvan de witte wol - met blauwe bloemen, en een rode rand - smetteloos wit is! Daar moet iemand elke week veel zorg aan besteden. Misschien wel dagelijks. ;-) Ach, dat zijn de dingen die je opvallen als je (tevergeefs) probeert die debatten te volgen. Er is op de TV wel elke 5 - 10 minuten een samenvatting. 

23 juli 2019 Na heftige debatten is het Pedro Sánchez vandaag niet gelukt om een meerderheid voor een regering te krijgen. Hij mag het donderdag nog eens proberen. Hij spreekt wel redelijk mooi Spaans. :-) Maar zo snel!!!!

16 juli 2019. Er is nog steeds geen stabiele regering, er is sprake dat er aan het eind van het jaar wel weer eens verkiezingen zouden kunnen komen. In dat geval zou volgens de huidige tellingen de PSOE sterker uit de bus komen. 

26 mei 2019. Verschillende Catalaanse mensen die als parlementariër zijn gekozen, zijn vanuit de gevangenis overgebracht naar de Senaat, waar ze de nodige verklaringen hebben afgelegd, en meteen werden ze teruggebracht. Charles Puigdemont heeft het niet er op gewaagd, hij blijft als Europarlementariër in Brussel. Spanje blijft verdeeld, maar de PSOE heeft zijn positie verstevigd.

6 mei 2019 Carles Puigdemont mag van rechters zich kandidaat stellen in de Europese verkiezingen
Madrid – vandaag en in het weekend hebben verschillende rechtbanken en het Hooggerechtshof hebben uitgesproken dat de  voormalige Catalaanse president Carles Puigdemont, die in België zijn toevlucht heeft gezocht, wél mee mag doen met de Europese parlementsverkiezingen op 26 mei. Puigdemont en Toni Comín en Clara Ponsatí hebben zich opgegeven voor de EU verkiezing, maar de Spaanse Verkiezingsraad had het hen verboden. In feite heeft het Hooggerechtshof afgelopen zondag gesteld niet bevoegd te zijn om over het lot van Puigdemont, Comín en Ponsatí te beslissen, maar dat een gewone rechtbank dat maar moest doen. Wel gaf het Hooggerechtshof het advies hen toch maar deel te laten nemen aan de Europese verkiezing. De daartoe gemachtigde rechtbank ging daarin vandaag mee.

5 mei 2019. In Spanje wordt op vijf mei gedacht aan hen die vielen in de Duitse kampen, te vergelijken met onze onze vier mei... Er zijn in de concentratiekampen veel Spanjaarden omgekomen. In Mauthausen alleen al ruim 440.000. Een aanzienlijk deel behoorde tot de Protestanten, die gevlucht waren naar Zuid-Frankrijk, en daar alsnog op transport werden gesteld. In Spanje worden dit jaar (voor het eerst) hardop vragen gesteld bij de rol van Franco, bij de uitlevering van Spaanse onderdanen aan Duitsland. 

30 april 2019. Het ziet er naar uit dat het lang kan duren eer er een regering is in Spanje. De PSOE heeft duidelijk gewonnen, maar de stemverhoudingen liggen zo, dat het lastig wordt een meerderheidsregering te vormen. 

28 april 2019. Vandaag zijn er voor de derde keer in vier jaar in Spanje algemene verkiezingen, die vooral gaan tussen PP, PSOE, Podemos, Ciudadanos en VOX. De laatste beweert de stem (vox Latijn) des volks te zijn, maar is erg rechts en populistisch. De verwachting is dat de PP wordt afgestraft, de PSOE (links) wat zal winnen, maar niet genoeg om de macht te grijpen, en dat er dus weer een coalitieregering gevormd moet worden. Eergisteren is er nog een broodwetje aangenomen, waardoor de kwaliteit van het brood beter gewaarborgd moet worden, en de prijs omlaag zou gaan. Brood en spelen? We zullen het zien!
...
Het ziet er naar uit dat de PSOE heeft gewonnen met 123 zetels van de 350, de PP 66, en de andere zitten daar net onder. 

16 april 2019. Vandaag werd onze Penningmeester 75 jaar. Een gezegende leeftijd. De afgelopen jaren zijn niet makkelijk geweest, maar steeds heeft hij kunnen beamen: Tot hiertoe heeft de Heer ons geholpen
Onze voorzitter en diens gade hebben uw voorbede wel weer nodig. 

Let op: met ingang van vandaag is ons enige banknummer: NL08FVLB0226110753!!!

1 april 2019. Vandaag is het 80 jaar geleden dat de Spaanse burgeroorlog eindigde. Die duurde van 17 juli 1936 tot 1 april 1939 en eiste het leven van ruim 63.000 mensen. Een wond die nog steeds niet dicht is, en in families en op veel plaatsen door-ettert. 

6 maart 2019. Er was vanavond laat een bijzonder interessante uitzending op NPO2, in de serie 2Doc van de VPRO: The Silence of the Others, over de Ley de la Memoria, de Amnestiewet, en het geforceerde doen vergeten in Spanje. Ik heb er verschillende keren over geschreven in het Berichtenblad van het Evangelie in Spanje. Maar hier zag je en hoorde je de levende (en nog net levende) getuigen van de verstikte geschiedenis. Zeer indrukwekkend. Het is de moeite waard om dat via 2Doc.nl nog eens te zien. De stroperigheid en de onwilligheid van de overheid om het juiste te doen moet voor de nabestaanden gekmakend zijn...

1 maart 2019. Er is weer een stokje gestoken voor de plannen van de Spaanse regering om het graf van Franco te ontruimen. Er kwam weer een andere rechter aan te pas. The never ending story... 

20 februari 2019. De Spaanse regering wil ernst maken met het ontruimen van het graf van Franco. De hoogste geestelijke ter plaatse had aangegeven zich met hand en tand te zullen verzetten, maar de Paus heeft nu zelf gesproken dat het door moet kunnen gaan. 

16 februari 2019. In Barcelona zijn vandaag ruim 200.000 demonstranten de straat opgegaan om te protesteren tegen het proces tegen de twaalf politici en activisten die gezien werden als leiders van de Catalaanse afscheidingsbeweging. Ze staan terecht voor het Spaanse Hooggerechtshof, en de deelnemers aan de massademonstratie eisen vrijspraak, onder het motto dat zelfbeschikking willen geen misdaad is.  

15 februari 2019. Vandaag kwam het velletje met de postzegels (allemaal dezelfde) van Casiodoro de Reina uit Spanje. Dus voor de eerste tien die er om vragen ligt er een klaar. 

13 februari 2019. Inmiddels is in Spanje het proces tegen de Catalaanse politici die, na de - volgens Madrid illegale - volksraadpleging o.l.v. M.P. Puigdemont de republiek hebben uitgeroepen, begonnen. In hoge mate een politiek proces, omdat de aanklacht o.a. rebellie behelst. Aller ogen zijn gericht op het Hof dat hierover een uitspraak moet doen. Men doet zijn best een schijn van transparantie te waarborgen. Volgens El País zou 80% van de Spanjaarden (buiten Catalonië) deze politici veroordelen. Tegelijkertijd probeert de oppositie de regering te laten vastlopen, zodat er uitzicht is op nieuwe verkiezingen. 
Het wordt er niet overzichtelijker op. 

10 januari 2019. Terwijl Spanje afstevent op een koudegolf, wordt ons hart verwarmd door het feit dat het Berichtenblad nu bij de meeste mensen thuis ligt (als dat niet zo is: laat het me weten, want je weet nooit hoe goed de post zijn werk doet. In dit geval: Sandd.) Bovendien, zoals al gemeld in het Berichtenblad gaat de Spaanse post enige aandacht besteden aan de (voormannen van de) Spaanse Reformatie: Casiodoro de Reina, met diens Spaanse Bijbelvertaling van 450 jaar geleden: de biblio del oso. 
Hier alvast een voorproefje:

Dan mijn excuses voor een heel domme fout: de telling van het laatste berichtenblad klopt niet. Het moest nr 87/23 zijn, maar omdat ik ook al een mapje 88/24 had aangemaakt, heb ik gewerkt met de berichten die ik daarin had opgeslagen. 
Mijn enige excuus is vermoeidheid. Tot nu toe heeft niemand gevraagd waar nr 87 was. Toen ik die wilde toevoegen kon ik die nergens vinden. :-( 
Geen goed begin van het nieuwe jaar, maar ik hoop dat u me wilt excuseren!!! 


25 december 2018. ¡¡¡Feliz Navidad a tod@s!!! 


11 december 2018. Ds Wout van Laar, onze voorzitter, is vandaag 45 jaar bedienaar van het Goddelijk Woord. Helaas laat de laatste tijd zijn gezondheid zeer te wensen over, maar hij is nu aan het revalideren na een zware operatie. Ook de gezondheid van zijn echtgenote Teunie is de laatste jaren problematisch. Zo zeer, dat ds. van Laar voorzichtig heeft aangegeven, dat het tijd is om uit te zien naar een andere voorzitter. Uw gebeden, zowel voor de gezondheden van de familie van Laar als om uitbreiding van ons bestuur, zo de Here wil, worden zeer op prijs gesteld!!! Ook voor de penningmeester en diens echtgenote zijn die op hun plaats. :-( Het vurig gebed van een rechtvaardige vermag veel. :-) Wij rekenen op U.

6 december 2018. Het is de officiële verjaardag van Sint Nicolaas: de geboortedag ten hemel, of zijn sterfdag. In Spanje zijn er een paar plaatsjes die aan hem zijn toegewijd, maar de feestdag is daar meest rond 11 en 12 september. De afgelopen week zijn er in Andalusië regionale verkiezingen geweest, waarbij een beetje verschuiving van Rechts naar Links wordt overschaduwd door de opkomst met 12% van een nieuwe ultrarechtse partij genaamd VOX. Die pretendeert dé stem van het volk te zijn. Een van de agendapunten is een extreme verandering van de grondwet, waarbij alle regio's afgeschaft worden, en Spanje één land, áán natie is. En dat op de dag dat de grondweg 40 jaar is geworden. 6-12-1978, 3 jaar na het overlijden van Franco, is de grondwet aangenomen, en sindsdien niet of nauwelijks hervormd. Vrij wat Spanjaarden vinden wel dat er kleinigheden bij de tijd moeten worden gebracht, dus voor we tien jaar verder zijn, zal dat wel gebeuren. Radio en Televisie besteden veel aandacht aan het jubileum, maar de gewone man... die denkt er het zijne of het hare van. 

9 november 2018. het INE, het bureau dat weetjes en statistieken op Spanje loslaat,  heeft laten weten dat het gemiddelde bruto maandsalaris in 2017 in Spanje bijna 1900 euro was, en dat is maar 10,60 euro meer dan in 2016. Het lijkt heel wat, maar een derde van de mensen moet het doen met minder dan 1231 euro bruto. En dat is niet veel. Spannender is natuurlijk hoe het nu is. Maar aangezien de werkgelegenheid ook weer minder is geworden, is er weinig aanleiding om te juichen. Behalve als je bij de top 10 behoort. 

18 october 2018. De Sagrada Familia in Barcelona heeft na meer dan 130 jaar bouwen daar ook toestemming van de gemeente voor gekregen. Men kwam er een tijd geleden achter dat die er niet was. Burgemeester Ada Colau van de stad heeft met de kerk een akkoord gesloten dat de bouw van het bijzondere bouwwerk reguleert. Ze sprak donderdag van een historische dag voor Barcelona. :-) 
De kerk betaalt voor de vergunning over de komende tien jaar verspreid 36 miljoen euro aan de gemeente. Dat geld gaat naar verbetering van het openbaar vervoer rond de basiliek, die is ontworpen door Antoni Gaudí (1852-1926). Aan de grote groei van het verkeer had hij even niet gedacht. 

1 October 2018. Bijna 200.000 Catalanen gingen in Barcelona de straat op om te benadrukken dat ze 'het er niet mee eens zijn'...

30 september 2018. Een jaar na het al dan niet legale referendum in Catalonië is vandaag weer heftig geprotesteerd. Zowel voor als tegen de afscheiding. Een pijnlijk punt voor links en rechts is dat een aantal populaire politici die vorig jaar gevangen zijn gezet, nog steeds ver van huis en haard (en de stemmers) opgesloten zitten. 

29 september 2018 Een op de drie kinderen in Spanje leeft onder de armoedegrens. Het economisch herstel raakt de minst bedeelden maar nauwelijks. :-( 

25 september 2018. Een nieuw filmpje op YouTube moet je echt zien. Het legt in het Engels de zaak van de pensioenen heel netjes uit. En actueel! 

21 september. Volgens de gegevens over het eerste half jaar in 2018 zijn de buitenlandse investeringen in Catalonië met ruim 40% gedaald, terwijl die in de rest van Spanje gemiddeld wél omhoog gingen. De medische voorzieningen in Spanje zijn de meest effectieve van heel Europa. Of de patiënt daar ook blij van wordt, valt nog te bezien.  

13 september 2018 MADRID (ANP) - Het Spaanse parlement heeft ingestemd met het opgraven van de conservatieve generaal en dictator Francisco Franco (1892-1975). De linkse regering van premier Pedro Sánchez nam in augustus het besluit Franco uit een mausoleum in de Valle de los Caídos (Vallei der Gevallenen) te halen en elders te begraven, maar moest nog wel de zegen van het parlement krijgen. 
De partijen die dit liever niet zien gebeuren, de centrumrechtse Volkspartij (PP) en de rechts-liberale Ciudadanos, onthielden zich van stemming. Dat deden in totaal 164 parlementariërs, twee stemden tegen en 172 voor.
Franco's stoffelijke resten liggen in een monumentale in de rotsen uitgehouwen kerk, 43 kilometer ten noordwesten van Madrid. Het overbrengen van de stoffelijke resten zou voor het einde van het jaar moeten gebeuren. Waar naartoe is nog niet duidelijk. Zijn geboorteplaats, El Ferrol, wil hem volgens de burgemeester niet terug.
Franco liet de kerk bouwen als monument voor 'alle' gevallenen uit de Spaanse burgeroorlog (1936-1939). Er liggen circa 34.000 omgekomen strijders uit de burgeroorlog begraven onder wie ook republikeinse tegenstanders van Franco. Het monument is echter omstreden omdat Franco er zelf begraven ligt. Bovendien was een deel van de werkkrachten die het in de jaren 1941-1959 bouwden, politiek gevangene.

Veel nabestaanden weten nog steeds niet of en waar hun (groot)ouder begraven is; voor zover ze het wel weten, willen velen hen thuis halen, zo mogelijk. Voor Protestanten is het feit dat de hunnen daar liggen vaak onverteerbaar. Als ze de kerk al betreden, dan is dat voor sommigen om de voet op het graf van de dictator te zetten. Want er is echt heel veel geleden! 

11 september 2018 De Diada, de voorheen nationale feestdag van Catalonië, liet dit jaar meer dan ooit de scheiding zien tussen de voor- en tegenstanders van de zelfstandige Republiek Catalonië. Volgens de voorstanders liepen er ruim een miljoen in optocht door de stad, volgens de tegenstanders waren het er 'maar' 375.000. Een van de openlijke geschilpunten vormen de gele lintjes, die overal worden aangebracht, en die tegenwoordig een protest betekenen tegen de opgesloten en veroordeelde politici, die voorstanders waren van de vrije verkiezingen. Een zeer punt is dat ze voor een groot deel ver van hun familie her en der in Spanje zijn opgesloten, zodat het voor hun gezinsleden erg kostbaar en tijdrovend is om hen op te zoeken. 
Tegenstanders van de afscheiding proberen die gele linten weg te halen, en daarbij vallen over en weer af en toe rake klappen. 
De regering in Madrid, en de door hen aangestelde regionale regering (aan de leiband dus) hebben besloten dat de Estelada (de vlag met de blauwe driehoek en een ster erin) en de gele linten niet aan openbare gebouwen mogen prijken. (Dat geldt dus ook voor scholen en ziekenhuizen!) 

4 september 2018. Misschien ligt het aan de ventilatoren, die hard moeten werken, maar vergeleken met een jaar geleden is de electriciteitsrekening over augustus bijna 12 1/2 % hoger! Kennelijk wordt dat bedrag per maand berekend, en dat kan behoorlijk fluctueren. Maar in het algemeen stijgt dit bedrag de laatste jaren constant. En terwijl er sinds het begin van de economische crisis zo'n 30% meer superrijken zijn, bereikt de verbetering de armen nauwelijks!

2 augustus 2018. Als wij denken dat we het warm hebben, dan is het op dit moment in Spanje echt veel warmer. Er is een echte hittegolf gaande. In Córdoba werd het gisteren ruim 44 graden Celsius, en in een groot deel van het land heersten tropische temperaturen. Ook aan de Noordkust was het heet. In het binnenland kan het 45 graden worden, aan de Costa's varieert het van 39 in Catalonië tot 35 in Alicante, en de verkoelende zeewind geeft 36 op de Balearen en 30 op de Canarische eilanden. In Zuid-Spanje vind je 42 graden, 'too hot for comfort' dus. Ook voor Spanje is dit erg heet, en vooral voor kinderen en bejaarden is het gevaarlijk weer. Overigens lopen katten en honden eveneens groot gevaar. Afgezien van het probleem van uitdroging, kunnen de loopvlakken van de pootjes levensgevaarlijk verbranden. 

29 juli 2018 Over de resten van Franco wordt nog stevig gebakkeleid in Spanje. Een (achter?)kleinzoon voert oppositie tegen die plannen, en lijkt al een miljoen steunbetuigingen te hebben verzameld. Er zijn nog steeds heftige tegenstanders van deze plannen. Maar ook de voorstanders roeren zich, vooral in sociale media. 

27 juli 2018. Als het goed is moet vandaag het nieuwe Berichtenblad bij u in de brievenbus gevallen zijn. Het werd helaas tóch niet voorjaar 2018, maar ik vergat dat te veranderen in zomer. :-( We zijn overgestapt van postnl naar voordeelpost, en voor het buitenland weer naar een andere postinstantie in de buurt. Overzichtelijker is het er niet op geworden, een béétje voordeliger wel (hopen we). Als iemand van u tijd, zin en gelegenheid heeft om dat soort dingen uit te zoeken, houden we ons van harte aanbevolen. info@evangelie-in-spanje.nl

28 juni 2018 Het lichaam van Franco moet in juli uit de Valle de los Caídos verwijderd worden!
Als het ligt aan de nieuwe Spaanse premier Pedro Sánchez en zijn regering moet het lichaam van de in 1975 overleden dictator General Francisco Franco in de maand juli en uiterlijk augustus  uit de Valle de los Caídos verwijderd worden. kennelijk is de huidige regering al in onderhandeling met de familie Franco over de toekomstige rustplaats. De conservatieve Partido Popular heeft verplaatsing van Franco altijd tegengewerkt en ook de Fundación Franco wil daar niet van weten. Ook de hulp van de koning is ingeroepen. De Valle de los Caídos moet na het verwijderen van de resten van Franco een monument ter herinnering aan alle gevallenen tijdens de Burgeroorlog (Guerra Civil) en de Franco jaren (Franquismo) worden.

(Het gemiddelde ouderdomspensioen (pensión de jubilación) in Spanje is in de maand juni van dit jaar 1,93% meer dan de maand daarvoor en is nu 1.083,67 euro. Gekeken echter naar de verschillende pensioenen die er zijn (ouderdomspensioen = jubilación, nabestaandenpensioen =viudedad en orfandad, arbeidsongeschiktheidspensioen=incapacidad permanente) is het gemiddelde maandbedrag samen in juni 937,19 euro, een stijging van 1,84%. Alle bedragen zijn overigens bruto bedragen, daar moeten dus nog de sociale lasten en belastingen vanaf gehaald worden.)

8 juni 2018. Mariano Rajoy verlaat de politiek (voor velen veel te laat) en zijn opvolger heeft intussen voortvarend een nieuw kabinet gepresenteerd aan de koning. Van dit grote kabinet (17 personen) zijn de 11 vrouwen ver in de meerderheid, voor het eerst in de geschiedenis. Een voormalig astronaut is minister van Wetenschap, en zo zijn er meer verrassingen. Natuurlijk is er ook een boel kritiek, maar zeuren kunnen de Spanjaarden net zo goed als wij Nederlanders! Het milieu en de dierenrechten mogen betere tijden verwachten!  

3 juni 2018 Met de start van het toeristenseizoen is het aantal werklozen in Spanje met bijna 83.750 personen gedaald naar 3,25 miljoen werklozen. De Spaanse economie draait in bepaalde gebieden toch voor een groot deel op het toerisme.

1 juni 2018 Mariano Rajoy is, na een motie van wantrouwen, weggestuurd als minister-president. Typerend voor hem, was hij niet aanwezig in het Parlement tijdens de stemming, maar hij genoot een uitgebreide lunch in een chique restaurant. De Partído Popular, waar hij de leiding aan geeft (of gaf) had de laatste acht jaar al veel te lijden van schandalen op financieel gebied, en ook in de persoonlijke sfeer. Corruptie is een grote plaag in de Spaanse samenleving, maar de tijd dat 'een enveloppe' alle wonden heelde, is wel voorbij, al is het verschijnsel op zich nog niet verdwenen. Bij de laatste verkiezingen zijn veel stemmen naar de oppositiepartijen gegaan, omdat die met name zeiden de corruptie aan te willen pakken. 
Pedro Sánchez van de PSOE neemt de zaken waar, tot er - waarschijnlijk - nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven. Het twee-partijenstelsel kwam zo'n vijf jaar geleden al tot een eind, toen de oppositie zo groot werd, dat zij bij het vormen van de regering niet meer konden worden genegeerd. Rajoy heeft het lang uitgehouden met de kop-in-het zand-politiek, maar toen bewezen werd dat de PP ook betrokken was bij de geruchtmakende Gürtel-zaak, hielp er geen lieve M/moeder meer aan. Voorlopig is de Spaanse politiek in een grote stofwolk gehuld. 

https://www.spanjevandaag.com/26/05/2018/nieuw-spanjeweetjes-onze-vraagbaak-over-spanje/ 
Geen garantie, maar het is wel een site waar u snel dingen kunt (uit)zoeken. Men kan ook een dagelijkse mail krijgen. 

25 mei 2018. Spanjaarden verdienen 361 euro per maand minder dan het Europese gemiddelde. Maar veel prijzen liggen op Europees niveau, zoals we kunnen merken als we in Spanje zijn. 

10 mei 2018. Hemelvaartsdag is in Spanje geen feestdag. Elke heilige heeft er een eigen dag, maar met Hemelvaartsdag kunnen kennelijk alleen de Protestanten iets. 
Carles Puigdemont heeft vanuit zijn ballingschap aangeraden Quim Torra te benoemen tot premier van Catalonië.  Hij is zelf geen kandidaat meer.

De afgelopen dagen hebben de predikanten van de IEE de jaarlijkse 'Pastoral' bezocht, de opfriscursus die de kerk verplicht stelt, en die altijd een mogelijkheid biedt om zich gezamenlijk te buigen over hete maatschappelijke hangijzers en daarin mogelijke standpunten te bespreken. Ook is er altijd een deskundige van buitenaf. Nu was het een Schot die sprak over nieuwe manieren van spreken en het Evangelie brengen... Het moet altijd wel fris blijven, wil je de mensen aanspreken. 


6 mei 2018. Wie vanmiddag op NPO2 de film: 'Een Joodse bruiloft' heeft gezien, kan zich nu een voorstelling maken van de omstandigheden waaronder de Spaanse broeders en zusters moesten vluchten over de Pyreneeën, en omgekeerd, de omstandigheden waaronder mensen vanuit Zuid-Frankrijk het Evangelie brachten in Noord - Spanje (en verder). De familie Boer liet ons een deel zien van de weg die hun ouders hebben afgelegd, maar dan wel bij nacht en ontij. De risico's van verraad en bedrog, maar ook de heldhaftigheid van de 'passeurs', het werd maar aangestipt, maar wie goed luistert hoort en ziet meer en voorbij de geboden beelden.
Ons respect voor de Engelandvaarders via deze route, maar minstens zoveel voor onze broeders en zusters, die om Gods wil al deze risico's namen.
Lees ook: http://prohispania.org/…/les-sources-du-protestantisme-esp…/

Les sources du protestantisme espagnol | Pro Hispania

On s’est longtemps demandé s’il existait un authentique protestantisme espagnol au XVIème siècle. On peut donner une réponse positive à cette question à partir de la vie et de l’enseignement de…

prohispania.org


3 mei 2018. Na zovel jaren angst en terreur om zich heen verbreid te hebben, heft de ETA, de Baskische onafhankelijkheidsbeweging, zichzelf op, tijdens een bescheiden bijeenkomst in Frans Baskenland. De wapens waren al ingeleverd, (of merendeels, je weet nooit wat nog ergens begraven ligt onder een hooiberg), maar nu is ook de politieke tak van het verzet officieel opgeheven. 
Als 'tegenprestatie' verwacht men in Baskenland toch op zijn minst dat hun gevangen geestverwanten die in Madrid en omstreken gevangen zitten, hun tijd dichter bij huis mogen uitzitten. Zoals men van Mariano Rajoy kan verwachten, voelt deze er niets voor. Euskadi Ta Askatasuna (in het Nederlands: Baskenland en Vrijheid).

12 april 2018. Spanje is in staat van opwinding omdat een hoge regeringsfunctionaris heeft gelogen over de behaalde examens. En het blijken er meer te zijn. (Wij hadden ooit ook zo'n pseudo-drs.) Het gehalte aan fatsoen van de politici in Spanje wordt algemeen ver beneden peil gevonden. 
Bovendien is ook het koningshuis weer eens in opspraak. Koning Felipe doet erg zijn best om, begonnen met een schone lei, het Spaanse volk te laten zien dat hij anders is dan zijn vader. Dat leverde kort geleden een pijnlijke afwezigheid op van ex-koning Juan Carlos, toen 40 jaar Democratie werd gevierd. Ook koningin Sofia, die altijd veel goed heeft gedaan voor allerlei kwetsbare groepen, werd wat in de luwte gehouden. Afgelopen Pasen zouden zij en haar man weer eens samen met het koninklijk gezin in het publiek komen. Ze gingen in Palma de Mallorca naar de mis, en na afloop wilde koningin Sofia graag met haar twee kleindochters op de foto, het zag zwart van de fotografen, maar koningin Letizia verhinderde die foto nogal nadrukkelijk. Pijnlijk. Felipe kon dat niet verhinderen. Er kwam wel een fotomoment: met zijn zessen. En het was allemaal via de video vastgelegd. 

Een wat ouder bericht: een nog jonge potvis, die in februari in Murcia aanspoelde, bleek een enorme hoeveelheid troep in zijn maag en darmen te hebben. Het bijna tien meter lange mannetje bleek  maar liefst 29 kilo afval te herbergen. Naast plastic tassen, werden er onder meer stukken van netten en touw in de maag en darmen aangetroffen. En waarschijnlijk is al dat afval de jonge potvis fataal geworden, zo menen deskundigen. De potvis is niet in staat geweest om het opgehoopte afval uit te scheiden, waardoor er ontstekingen in de buik zijn ontstaan. (Bron: Scientias) 

22 maart 2018. Nog maar een rondje Catalonië. Omdat Carles Puigdemont vanwege de problemen met de Spaanse justitie, en omdat hij in ballingschap is gegaan, kon hij geen regiopremier worden en hij heeft dus zijn kandidaatschap op gezegd. Een nieuwe kandidaat was Jordi Sánchez, maar hij zat in de gevangenis en werd niet vrijgelaten, toen daarom werd gevraagd. Nu is hij uit de politiek gestapt en heeft zijn zetel als parlementariër opgegeven. Vandaag zou de bekende Jordi Turull verkozen moeten worden, maar ook hij heeft problemen met de Spaanse justitie. Morgen moet hij zich weer melden bij het gerechtshof, en waarschijnlijk wordt hij weer vastgezet. Om 5 uur vanmiddag werd er gestemd door het Catalaanse parlement, maar door een aantal onthoudingen kregen de voorstanders van de afscheiding maar 64 van de beoogde 68 stemmen bij elkaar. (135 zetels telt het parlement, dus voor de helft plus 1 moet je 68 stemmen hebben.)


17 maart 2018 vandaag zijn er in Spanje gepensioneerden in ruim 100 grote steden de straten opgegaan om een menswaardig pensioen te eisen. Daar hebben ze volgens de Spaanse grondwet recht op. In Madrid, Barcelona, Valencia, Bilbao, Murcia, Sevilla, Zaragoza etc. protesteert men tegen de verhoging van de pensioenen met maar 0,25% en men vraagt om indexering van de pensioenen. (Dat zouden wij ook wel willen, overigens. Maar in Spanje liggen de pensioenen veel lager dan in Nederland: het gemiddelde pensioen is in Spanje ong. 930 €, waarbij ook een groot verschil is tussen dat van mannen en vrouwen. Gemiddeld krijgt een man in Spanje 1247 euro aan pensioen, een vrouw 797 euro, volgens El País.
In Spanje en Barcelona protesteerden ondanks regen, kou en sneeuw elk meer dan 30.000 ouderen. In andere grote steden werd er al heel de week dagelijks gedemonstreerd. De angst is dat de pensioenen worden geprivatiseerd, daar wordt al lang over gesproken. 
Die 0,25% is weinig omdat de prijzen met 1% zijn gestegen het afgelopen jaar, terwijl de groei van de economie 3% bedraagt. Maar de inflatie was in 2017 2%. Bovendien ligt de hoogte van de pensioenen per autonome deelstaat ook nog eens verschillend. 
Volgens de minister-president is er de zaak onbespreekbaar voordat de nieuwe begroting klaar is...

5 maart 2018 De grote tegenstellingen in het weer houden aan, op dit moment is het rond Malaga het best toeven. Maar ook daar kan het elk moment omslaan

9 februari 2018. Even wat tegenstellingen: op Gran Canaria 17 graden celsius, en in Leriaa (Lleia) -16 graden! 

8 februari 2018. Het afgelopen jaar, en met name ook op dit moment, zijn de gevolgen van de globale opwarming wel te merken. Niet zozeer door algemeen hogere temperaturen, maar juist door grotere extremen. We hebben het afgelopen jaat al een paar keer op grote schaal sneeuw gezien in Spanje, en de fluctuatie tussen (relatief) erg warm voor de tijd van het jaar en koud kan heel erg groot zijn. Dat betekent dat de zonzekerheid een stuk minder gaat worden, en de stabiele temperaturen soms ver te zoeken zijn. Dit kon op het tourisme, dat dit jaar weer flink op gang gekomen is, voor het eerst na de crisis, wel eens een negatieve invloed hebben op den duur. Spanje heeft de neiging om alle eieren in één mandje te leggen, dat hebben we in het verleden gezien met de 'bouwbubbel', en het zou wijs zijn als men de economische aandacht zou spreiden. Op zich gaat het beter met de economie, maar net als in Nederland, en waarschijnlijk nog meer, komt die toegenomen welvaart niet terecht bij de mensen die het al zwaar hebben. Juist nu zijn de algemene kosten van levensonderhoud sterk verhoogd door veel hogere prijzen voor basale zaken als energie, gas en water. De dupe daarvan zijn de armen. Zij zijn er zelfs op achteruit gegaan. Ook de pensioenen, waar soms hele gezinnen van moeten leven, nog steeds, zijn niet gestegen, 
In Catalonië heeft van de grote bedrijven ruim een derde de hoofdvestiging verplaatst. Heel veel arbeidsplaatsen kost dit tot nu toe niet, maar de belastinginkomsten gaan nu naar een andere regio, en dat wordt in Catalonië pijnlijk gevoeld. Het tourisme heeft een flinke klap gehad van het onafhankelijheidsoffensief van Puigdemont, en diens afwezigheid verdeelt de partijen. 

18 januari 2018 In Spanje beklaagde de minister van Financiën zich over de hoge kosten van het sturen van extra politie naar Catalonië rond de (illegale) raadpleging. 87 miljoen euro maar liefst. Of Catalonië maar wil betalen. Waarop vanuit Catalonië een tegenrekening werd gepresenteerd van 314 miljoen euro, voor scholen en andere gebouwen die als verkiezingslokaal waren ingericht in verschillende steden, en die met onnodig geweld vernield werden. 

17 januari 2018. In Catalonië treedt vandaag de nieuwe regering aan... maar de gekozen regiopresident Puigdemont is wel nog steeds in Brussel. Als hij terugkomt in Barcelona, dat nog altijd onder Spanje valt, wordt hij zeker gevangen gezet. Verschillende mensen van zijn vorige kabinet zitten nog steeds opgesloten, en worden zo verhinderd aan politiek te doen. Als de heer Puigdemont eind deze maand nóg in Brussel is, moet hij daar aankloppen om de daar geldende papieren aan te vragen, en dan zou hij zijn Spaanse paspoort kwijt kunnen raken. Het blijft een bizarre situatie. Hij zou nu moeten stemmen in het nieuwe Catalaanse Parlement, net als de andere vier in Brussel. Dat gaat bijv. over de vraag wie de voorzitter zal zijn van het Parlement, en wie... de nieuwe kandidaat moet zijn om als regiopremier te dienen. Puigdemont zou een machtiging willen geven aan iemand die voor hem kan stemmen. Dan hoeven hij en de zijnen niet naar Spanje met het risico dat zij door de Spaanse politie gearresteerd worden. De vraag is nog of dit kan. En zijn aanhang raakt hij langzamerhand wel een beetje kwijt op deze manier. 
Overigens spint de Partido Popular van president Rajoy niet zoveel garen bij de situatie als deze wel had gehoopt. Spanje is een door en door verdeeld land, dat is duidelijk. En corrupt!
En net als in Nederland zorgt de aantrekkende economie er daar niet voor dat de arm(st)en er ook maar een halve peseta op vooruit gaan. Integendeel... (Wie heeft zal gegeven worden, en wie niet heeft zal zelf wàt ie nog had ontnomen worden... )

7 januari 2018. Het weer heeft het afgelopen jaar veel bijzonder buitelingen uitgehaald, als gevolg van de opwarming van de aarde, naar we aannemen. Eergisteren was er sprake van 20 graden in Valencia, vandaag is in vrijwel het hele land grote overlast van de sneeuw. Velen, die terugkwamen van vacantie, sneeuwden in, ook op de grote wegen, en zaten 10 - 12 uur vast. Een moeizaam begin van het werken na de feestelijkheden van Kerst en vooral: Los Reyes Majos, gisteren.  


31 december 2017. ¡Feliz año nuevo a todo el mundo! Brindo mis uvas...


Op 30 december 2017 sprak ds. Alfredo Abad Heras, de huidige voorzitter van de Comisión Permanente, in de afscheidsdienst voor ds. Voerman, over de sporen die deze in heel (Protestants) Spanje heeft achtergelaten. Heel ontroerend. Het werd door de familie zeer op prijs gesteld. Tot ieders grote spijt was er geen mogelijkheid om naderhand nog met hem te spreken. :'-(

Op 24 december verruilde onze Vice-voorzitter, ds. mr. A.A.A.E.A. Voerman, (Ton), dit aardse bestaan voor de hemelse woningen. Zijn inzet voor de verspreiding en bevordering van het Evangelie in Spanje kan niet genoeg geprezen zijn. Zijn oprechte liefde voor de Spaanse protestantse kerken is voor velen een motor geweest om dit werk vol te houden. Dus we gaan door. 

 

Het werk van onze handen, bevestig dat.

Psalm 90

 

Met ontroering namen wij kennis van het overlijden van

 

drs. mr. A.A.A.E.A. Voerman

Vanuit een onvermoeibare oecumenische inzet was

ds. Voerman vanaf 1954, toen hij in de Franco-tijd

voor enkele jaren docent werd aan een seminarie,

daarna decennialang als bestuurslid en voorzitter

van onze Stichting, in materiële en vooral geestelijke

ondersteuning zeer betrokken bij de Protestantse

kerken van Spanje in hun dienst aan het Evangelie

middenin de samenleving. Tot het laatst gaf hij vol

'esprit' blijk van zijn warme liefde voor gemeenten

en mensen in de knel. Zijn gedachtenis is in Spanje

en hier velen tot zegen.

 

Wij bidden zijn vrouw Gea en de kinderen de kracht

toe om het grote verlies te dragen.

 

Bestuur van de Stichting         Utrecht,

'Het Evangelie in Spanje'        24 december 2017

W. van Laar, voorzitter

 


22 december 2017. De PP van Mariano Rajoy is verpletterend verslagen, van de 11 zetels zijn er nog 3 over, en dat betekent dat deze partij in de bankjes met de andere kleintjes moet. Met Puigdemont wil hij niet praten, het is ook niet zeker dat deze terugkeert als president van Catalonië. Wordt vervolgd. 

21 december 2017.  Vandaag is in Catalonië gestemd voor een nieuw regiobestuur, aangezien het oude onder aanroepen van artikel 155 uit de Grondwet naar huis is gestuurd, opgepakt is of in ballingschap zit. Gisteren zeiden de kranten nog dat het een gelopen race was voor de Separaristen, omdat er geen 20% van de Catalanen meervoor afscheiding zou wezen, maar nu blijkt dat de opkomst enorm was, en dat de exitpolls een gelijkspel aangaven. Het kan nog alle kanten opgaan dus. Maar de economie van het land is wel getroffen, sterker dan de Separatisten hadden verwacht. In sommige branches is er een omzetdaling van 30%. We zullen zien. 

16 december 2017. Wegens ernstige ziekten in het hele bestuur lukt het niet de actualiteiten bij te houden. Op https://www.spanjevandaag.com/16/12/2017/catalonie-21-d-kort-verkiezingsnieuws-1/ vindt u interessant nieuws over de komende verkiezingen in Catalonië, en op https://www.spanjevandaag.com in het algemeen veel nieuws en nieuwtjes over Spanje. Een aanrader. 

14 december 2017. De Spaanse minister van Binnenlandse Zaken heeft afgelopen maandag besloten 3.500 agenten van de Guardia Civil naar Catalonië te sturen. Dat is voor als er problemen zijn bij de verkiezingen, de 21ste, ter bescherming van Spaanse overheidsgebouwen. 

5 december 2017. 5 dec. 2017 Rechter Pablo Llarena, van het Spaanse Hooggerechtshof, heeft het Europese en internationale arrestatiebevel tegen de afgezette en naar België gevluchte voormalige regiopremier Carles Puigdemont en zijn vier ministers Antonio Comín, Lluís Puig, Meritxell Serret en Clara Ponsatí, die met hem mee naar Brussel gekomen zijn,  ingetrokken. Daardoor is een mogelijke beslissing van de Belgische Raadkamer op 14 december overbodig geworden.
Men wil namelijk alle strafzaken tegen de afgezette Catalaanse regioregering samen voegen. Puigdemont en zijn ministers worden nog wel nationaal (d.w.z. in Spanje) gezocht.

Nu de rechter van het Spaanse Hooggerechtshof de zaken tegen de afgezette Catalaanse regioregering heeft overgenomen is een nieuwe situatie ontstaan. Afgelopen maandag kwamen er al zes ex-ministers op een borgtocht van ieder 100.000 euro vrij terwijl, de oud-vicepremier, oud-minister van Binnenlandse Zaken en “los Jordis” (Bekende Catalanen) nog in de gevangenis moeten blijven.

Er is nog wel een nationaal opsporings- en aanhoudingsbevel tegen de Catalaanse politici. Mochten Puigdemont en zijn ministers beslissen om terug te keren naar Catalonië dan zullen ze meteen worden gearresteerd door de Spaanse politie.

De rechter bepaalde dat alle gevallen verenigd dienen te worden omdat er sprake is van een collectieve ongehoorzaamheid. Daarom moeten alle strafrechtelijke individuele gevallen samengevoegd worden om op uniforme wijze tot een beslissing te kunnen komen in de Catalaanse afscheidingszaak en zo iedereen voor dezelfde feiten kunnen veroordelen of vrijspreken.

De regering in ballingschap heeft twee mogelijkheden: of naar Spanje terugkomen om deel te nemen aan de verkiezingscampagne en meteen gearresteerd te worden,  waarbij er waarschijnlijk vanwege vluchtgevaar geen borgtocht zal zijn, of in vrijheid in België (of waar dan ook) verblijven. Hoe dan ook, mochten de gevluchte Catalaanse politici naar Spaans grondgebied terugkeren dan worden ze meteen in de boeien geslagen en naar de gevangenis gebracht.

Puigdemont zelf heeft al laten weten dat hij en de de vier ex-ministers die in België verblijven, voorlopig niet terug zullen keren naar Spanje, omdat ze allemaal weten dat ze dan meteen gevangen genomen zullen worden vanwege het nationaal aanhoudingsbevel.

Die uitspraak van rechter Llarena heeft veel ophef teweeg gebracht in Spanje. De rechter van het Spaanse Hooggerechtshof heeft over deze zaak ongetwijfeld goed nagedacht, maar velen vinden dat de uitspraak getuigt van gebrek aan respect t.o.v. de rechter van het Spaanse Nationale Gerechtshof.
Daarnaast is het voor het internationale aanzien van Spanje niet goed dat er nu blijkt dat zelfs de Spaanse justitie onderling verdeeld is.

31 october 2017. Puigdemont c.s. zijn in Brussel, omdat het de hoofdstad van Europa is, en niet om politiek asiel aan te vragen. Donderdag moeten ze zich melden in Madrid, maar hij verwacht niet daar een eerlijk proces te krijgen. Dus... Het wordt niet door al de achterblijvers op prijs gesteld.

30 october 2017. De afgezette Regiopresident Puigdemont, President van de Catalaanse republiek, is verdwenen met een vijftal ministers. Blijkt dat ze naar Brussel uitgeweken zijn om daar politiek asiel aan te vragen. 
Hoe de kerk zich in dit alles situeert weten we nog niet goed. (Er is altijd verschil tussen de kerk en de mensen in de kerk.)

29 october 2017. Honderdduizend mensen demonstreren in Barcelona tégen afscheiding. Door enkelen van hen wordt (voor het eerst) geweld gebruikt. Foto's laten zien dat opruiers neonazi's lijken te zijn, met hakenkruisen en al. 

28 october 2017. Het parlement van Catalonië, voor zover niet weggelopen uit de zaal, heeft de Republiek uitgeroepen, Madrid heeft dat illegaal genoemd, en een uur later artikel 155 in werking gesteld. De vuurproef is maandag, als de ambtenaren naar het werk gaan - of niet. 
De situatie is zorgelijk. Aan de ene kant uitzinnige aanhangers van afscheiding, waarvan sommigen ook niet verwachten dat het langer dan een dag zal duren, aan de andere kant een net zo groot aantal mensen die het niet zien zitten, of het absoluut niet willen. 

Zondag 22 october 2017. Na een rommelige week heeft Spanje Catalonië onder curatele gesteld. Er is veel onrust onder voor- en tegenstanders van afscheiding, met massale demonstraties, vooral van de seperatisten. De manier waarop de Spaanse politie heeft opgetreden is niet met vreugde ontvangen, maar de mensen zien ook dat de toeristen wegblijven en dat verschillende grote zaken financieel zich terugtrekken uit Catalonië. Zorgelijk. Puigdemont heeft het steeds maar over 'overleg' maar daar voelt Madrid niets voor, zo te zien. Hij riskeert 30 jaar celstraf wegens rebellie. Verschillende hoge ambtenaren zijn al opgesloten onder die noemer. Ooit zal er een nieuwe stemming moeten komen, om een andere regering te kiezen. We zullen het zien. 


Zondag 15 october 2017. Vanmiddag wordt de slotzitting van de Synode alweer gehouden. Er is heel hard gewerkt, alle groepen, departementen, regio's hebben verslag gedaan van hun werkzaamheden, hun vreugden en noden, er komt een nieuw dagelijks bestuur (Comisión Permanente of CP) - daarvan weten we al dat Joel Cortés, die al heel lang een eminente Voorzitter was, met een brede blik, na 38 jaar in dienst van de I.E.E. is terug getreden, en wordt opgevolgd door de al lang, vaak als Secretaris Generaal, bekende Alfredo Abad. Moge de Heilige Geest hem, en de overige leden van het DB zegenen en inspireren, alle dagen van hun leven. 

12 october 2017. Vanavond om half zeven is de openingsdienst begonnen van de 77ste Synode van de IEE. En dezer dagen wordt het jaar waarin 500 jaar reformatie werd herdacht afgesloten met allerlei plechtigheden. Ze hebben er daar veel aandacht aan gegeven. 

11 october 2017. Wat was het allemaal spannend en verwarrend! Betogingen en tegenbetogingen, zowel in Catalonië als in (de rest van) Spanje, overnames van de macht en grote bedrijven die Catalonië  'ontvluchten'... (In de meeste gevallen gaat dan het fiscale hoofdkwartier naar Madrid of Alicante, zodat bij echte splitsing ze belastingtechnisch nog onder Europa vallen!) Maar er is veel onrust en onzekerheid. Na de aanslag op de Ramblas is dit een extra stop op de toeristenstroom. De onafhankelijkheid is in principe uitgeroepen, maar nu nog niet.... Madrid draait de duimschroeven aan, en over 5 dagen moet Puigdemont klare taal spreken. In deze setting begint morgenavond de 77ste Synode van de IEE in... Barcelona. Ongetwijfeld zullen de spanningen ook daar voelbaar zijn. Bid alsjeblieft dat de Heilige Geest de overhand mag hebben!

5 october 2017. Na de rede van Koning Felipe over de crisis in en met Catalonië, kwamen  de Catalaanse regiopremier Carles Puigdemont én de Spaanse minister-president Mariano Rajoy met een verklaring. Beide politici blijven hardnekkig op hun oorspronkelijke standpunt staan, dat wil zeggen Puigdemont staat open voor een dialoog, maar zet zijn plannen voor een afscheiding wel voort, en Rajoy wil niets weten van een dialoog, zolang Puigdemont en het Catalaanse parlement zich buiten de wet stellen en doorgaan met de plannen voor een afscheiding. Een gevaarlijke patsstelling dus!.

4 october 2017. De harde, en onverzoenlijke woorden van koning Felipe gisteravond getuigden niet echt van het feit dat hij een koning van alle Spanjaarden wil zijn, zoals hij zei. Het is in Catalonië een chaos, er wordt gestaakt, er worden troepen vanuit midden-Spanje die kant op gestuurd, wij kunnen alleen maar bidden dat dit niet het begin van een nieuwe burgeroorlog zal zijn. Heethoofden genoeg aan beide kanten! 
Zowel de EEC (de Catalaans sprekende gemeenten van de IEE) als de IEE hebben wijze woorden gesproken, ook de bisschop van de IERE kwam met een boodschap van vrede. Er zijn ook velen daarginds die geen afscheiding willen, bijna net zoveel als mensen die dat heel graag willen. Uw vice-voorzitter zat op een openbare lagere school, uw secretaris op een Christelijke lagere school, en dat geeft ons al een heel verschillend inzicht in ons eigen geschiedenis met Spanje en de 80-jarige oorlog. Dat werkt ook door in onze visie op wat er in Spanje nu gebeurt. Op zich is dat wel verhelderend, dat mensen die elkaar zo na staan, zo verschillend kunnen kijken naar de zelfde feiten! 
Overigens zijn er veel zieken in uw bestuur, reden waarom er nog geen Berichtenblad is. Er is wel een en ander aan materiaal, maar de tijd ontbreekt om dat te ordenen, en af te drukken, tussen alle andere zorgtaken door. Bid ook voor onze penningmeester, die een zware tijd doormaakt, en op andere wijze geldt dat ook voor de voorzitter. Wie wil ons bestuur komen versterken? Wij kunnen uw hulp waarschijnlijk wel gebruiken, en onze broeders en zusters in Spanje nog meer. 

1 october 2017. Ondanks hard optreden van de Spaanse politie, die de macht heeft overgenomen van die van Catalonië, gaat - hier en daar - het stemmen gewoon door. Verschillende scholen zagen we met geweld ontruimd worden, en officiële bronnen geven rond drie uur al 340 gewonden aan. Enkelen daarvan zijn ook zwaar gewond geraakt. De wapenstok wordt zo nodig gebruikt als mensen weigeren op te staan en weg te gaan. Een onwaardige situatie. Een correspondent van de Trouw schrijft op internet dat de separatisten zich een soort 'Holland aan de Middellandse Zee' voorstellen, een andere sombert: 'zo begon de oorlog in Joegoslavië ook'. 
Aan het eind van de dag tellen we ruim 800 gewonden, veel incidenten, een 'tevreden' Rajoy die kraait dat er niets aan de hand is, dat er in feite helemaal geen referendum was, want het was tóch allemaal illegaal, en de politie heeft het allemaal braaf binnen de letter van de wet gedaan, demonstraties in verschillende plaatsen in heel Spanje tégen de afscheiding, en in Barcelona, nog lang nadat de stemlokalen dicht gingen, pleinen vol enthousiaste Catalanen. Voor zover er stemmen geteld konden worden waren die ongeveer 90% voor afscheiding. Maar velen waren ook niet gaan stemmen... de toekomst is nog heel onzeker. 

30 september 2017. https://www.spanjevandaag.com/29/09/2017/kort-nieuws-uit-catalonie-rondom-de-situatie-van-het-referendum-3/ 

25 september 2017. Volgens de landelijke krant El País zou, nu stembiljetten zijn gevonden en vernietigd, en veel mensen gearresteerd zijn, op dit moment ruim zestig procent Catalanen niet meer geloven in een rechtsgeldig referendum. Dat was twee weken geleden nog iets minder dan veertig procent. Het is maar net wie je spreekt. 

23 september 2017. Intussen heeft MP Rajoy zijn dictatoriale trekjes uitgebreid losgelaten op Catalonië. Burgemeesters die mee zouden werken aan het referendum opgepakt, net als politici, de financiën van de deelstaat zijn overgenomen door de landelijke regering, en de politie van Catalonië is onder bevel gesteld van 'Madrid'. Veel Catalanen die helemaal niet geporteerd waren voor afscheiding accepteren dit al evenmin als de voorstanders. Het is op het randje van een burgeroorlog, en dat is dood-eng! Laten we bidden dat het zover niet komt. 
De Catalaanse afdeling van de IEE (EEC) heeft een keurig, terughoudend manifest opgesteld. Maar Spanjaarden zijn heethoofden. :-( 

15 september 2017. We zullen u maar weer even bijpraten over de Catalaanse soap. De Catalaanse regering heeft 55.000 inwoners van Catalonië een brief gestuurd waarin staat dat ze opgeroepen zijn als leden van de stemlokalen en stemtafels. Zij moeten dan op 1 oktober in de stemlokalen  zorgen dat het alles goed gaat verlopen. Dit zijn allemaal voorstanders van een referendum, en ze zouden verplicht zijn om op te komen draven. Volgens de Spaanse regering is het een illegaal referendum is en men mag niet gedwongen worden om de wet te overtreden. De Post vraagt de postbezorgers om deze brieven niet te bezorgen, want dan werk je mee aan iets illegaals, en de minister-president Mariano Rajoy vraagt zich af of het mogelijk is om de elektriciteit van de stemlokalen af te sluiten waardoor de stemcomputers niet werken. Ook wil men het internet af sluiten zodat de resultaten niet kunnen worden doorgeven. Zelfs zou de politie niets beters te doen hebben dan zoeken naar de stembussen. Die zijn natuurlijk herkenbaar, want volgens internationaal recht moeten ze doorzichtig zijn. (Dan is onze laatste stemming ook niet regelmatig geweest, want wij mochten hier in Utrecht onze stembiljetten in een soort grote kliko met een gleuf doen!) 

7 september 2017. Barcelona. Het parlement van Catalonië neemt een wet aan, die een referendum over onafhankelijkheid op 1 oktober mogelijk maakt.

Het was chaos vandaag in het Parlement. De oppositie had de zaal al verlaten voor de stemming over de nieuwe wetten die dat referendum mogelijk zou moeten maken, hoewel de regering van ‘heel Spanje’ bij herhaling meedeelt dat zulks onwettig zou zijn. De zitting werd een aantal malen onderbroken, en de oppositiepartijen klaagden dat ze niet aan het woord kwamen. Dus vertrokken ze. Kortom: het was één groot toneelspel, en de uitslag stond van tevoren al vast. Op 1 october zal aan de inwoners van Catalonië die stemrecht hebben alleen gevraagd worden of ze zich wel of niet van de rest van Spanje willen afscheiden. De peilingen geven overigens geen enkele duidelijkheid. 
In 2014 was iets dergelijks ook al aan de orde, maar toen kwam nog niet de helft van de stemgerechtigde kiezers opdagen, en daarvan koos dan 80% voor afscheiding. 
Uiteindelijk leidde het nergens toe, behalve tot de veroordeling van enkele verantwoordelijke politici! 


28-8-2017 Vandaag is weer een van de zwaargewonde slachtoffers van de aanslag in Barcelona overleden. Daarmee komt het dodental op 16. Van ruim 120 gewonden die in ziekenhuizen werden opgenomen na de aanslag op de Ramblas, liggen er nog 25 in verschillende ziekenhuizen. De  toestand van vijf gewonden is kritiek toestand, van drie ernstig, en dan zijn er nog 17 minder ernstig gewonde mensen van verschillende nationaliteiten. Vier van deze gewonden vielen in Cambrills. Uw gebed is voor allen welkom. 


26-8-2017. BARCELONA (ANP) - In Barcelona zijn vele duizenden mensen op de been voor de grote protestmars No tinc por (ik ben niet bang). De protestmars is om 18.00 uur begonnen en is een reactie op de aanslagen in Barcelona en Cambrils.
De demonstratie eindigt op Plaza de Catalunya waar op een podium een ceremonie wordt gehouden. Vrijwilligers delen rode, witte en gele bloemen uit. De Spaanse koning Felipe neemt ook deel aan de mars. Gisteren was er al een dergelijke mars in Cambrills waar 16.000 mensen aan deel namen. (In Cambrills was vorige week één dode te betreuren. Zij was neergestoken met een mes.) 


24-8-2017. De politie van Catalonië is niet aangesloten bij Europol, zodat ze geen informatie hadden over die Imam uit Ripoll. Baskenland is wél aangesloten bij Europol. Daar moet Madrid toestemming voor geven, en in het geval van Catalonië hebben ze dat niet gedaan, zodat de politie in Madrid beslist welke informatie die in Barcelona wel en niet krijgt. Waarom? Baskenland heeft braaf Minister-president Rajoy gesteund, en Catalonië blijft het stoutste jongentje in de klas. Politiek kan levens kosten!


20-8-2017. Bij een aanslag op de Ramblas in Barcelona zijn op donderdag 17 augustus 15 mensen omgekomen, en tien maal zoveel gewond tot zwaar gewond. Onder hen drie Nederlanders. (Zij zijn niet zwaargewond). Een busje reed onverhoeds de Ramblas op en ramde links en rechts wandelende touristen en enkele bewoners van Barcelona. De ontsteltenis alom is groot. Later die nacht werd nog poging tot een aanslag verijdeld in Cambrills, ook een touristenoord. De politie legt verband met een ontploffing in Alcana, waar het huis van een Imam in as werd gelegd, en waar enkele doden vielen. Op dit moment gaat men uit van een 'cel' van 12 mensen, die nu allen gevangen of gedood zijn. De ontploffing in Alcana heeft waarschijnlijk verhinderd dat de grote aanslagen, die werden voorbereid, o.a. op de Sagrada Familia, niet doorgingen. Er gingen daar al 120 gasflessen de lucht in! God heeft ons voor een nog grotere ramp behoed, zuchtten velen. De minister president, koning en koningin bezochten de gewonden, en gingen samen met de president van de deelstaat Catalonië voor bij enkele minuten van stilte, die landelijk werden gedeeld. Een 'interconfessionele' dienst ter nagedachtenis muntte weer uit door het ontbreken van Protestantse geestelijken. Maar dat zijn we gewend. 

Sinds 2001 heeft Spanje een wet, die vergoedingen regelt voor slachtoffers van aanslagen. Die geldt voor Spanjaarden en buitenlanders. 
Het gaat dan om financiële vergoedingen die kunnen worden gebruikt voor de overkomst van familie, of om de kosten te betalen van de begrafenis etcetera. Nabestaanden van de overledenen hebben recht op 250.000 euro voor bijv. de kosten van het transport van lichamen, begrafenis- of crematiekosten, en vervolgens voor medische en psychische hulp. Zonodig kunnen familieleden van de overleden slachtoffers het geld van te voren ontvangen om naar de plek des onheils toe te reizen. Voor lichtgewonden kan het bedrag oplopen tot 75.000 euro en tot 500.000 euro voor zwaargewonden die blijvend letsel opgelopen. Wel netjes van de Spaanse regering. Nu maar hopen dat ze het ook inderdaad uitkeren. 


De Spaanse economie blijft op een acceptabel niveau, en de minderheidsregering van Rajoy is het gelukt de begroting voor volgend jaar door het parlement te loodsen. Minder is het besluit van de regering van  Catalonië om een referendum over onafhankelijkheid te organiseren op 1 oktober. De Spaanse overheid noemt dit illegaal en dus er liggen weer maanden van juridisch geharrewar in het verschiet en wellicht nieuwe regionale verkiezingen. Overigens lijkt de aanhang voor afscheiding is kleiner te worden. En of het tot een referendum komt???

27-7-2017. Vandaag ontving de Spaanse koning Felipe IV, bijgestaan door echtgelote Letizia, een Protestantse delegatie. Voor het eerst, zeggen sommige bladen, maar de Ferede behoorde wel bij de honderden genodigden die langs mochten schuifelen na de inauguratie van Felipe. Maar nu mocht er iets gezegd worden. 
Het comité Refo500, dat alle activiteiten van de verschillende Protestantse gemeenschappen in het kader van 500 jaar Hervorming coördineert, mocht, met behulp van de Ferede, enkele hoogtepunten van de herdenkingen uitleggen. Het koninklijk paar werd uitgenodigd voor de slotviering op 31 october. 
Natuurlijk kwamen ze niet met lege handen, wel met een 'oratio pro domo': een document dat werd opgesteld tijdens het (inmiddels) achtste Spaanse Protestantse Congres, begin augustus in Madrid. Daarin wordt een samenvatting van het Protestantisme aldus verwoord: De Bijbel wordt erkend als het Woord van God en de enige norm voor geloof en gedrag.


Een aardig Engelstalig filmpje met alle regio's van Spanje. https://www.youtube.com/watch?v=GFWiXN9E3CQ 


Zoals op 6 april 2017 per brief officieel werd aangekondigd dat de ETA, de Baskische afscheidings- en terreurgroep, twee dagen later de wapens eindelijk zou neerleggen, is het ook gebeurd.

Die wapens werden ingeleverd in het Franse Bayonne, vlak over de grens, waar leden van de ETA werden gecontroleerd door wapendeskundigen. Ook werden 12 plaatsen bekend gemaakt waar wapens in depot lagen.

De ETA heeft sinds de oprichting in 1959 ruim 800 dodelijke slachtoffers op zijn geweten, waarvan we weten, mogelijk nog veel meer. En dat om een onafhankelijk País Vasco te bewerkstelligen, een Baskenland dat zonder verdere banden met ‘Madrid’ zou moeten functioneren. De laatste tientallen jaren is de aanhang sterk geslonken.

In 2011 is er een wapenstilstand afgekondigd, maar omdat de wapens niet werden ingeleverd, vertrouwde niemand dit.

Het officiële standpunt is dat de hele ETA opgeheven moet worden. De laatste jaren zijn er in gezamenlijke acties met Frankrijk (waar ook Basken wonen) zowel veel gezochte mensen als veel wapens opgespoord. Alleen al in Spanje zitten er nog honderden ETA-leden in de gevangenis. Maar ja, een paar loslopende fanatiekelingen kunnen nog veel leed veroorzaken. 


9 april 2017. Terwijl het weer in Spanje nog heel wisselvallig is, even nieuws van een andere orde: het TV-programma Buenas Noticias (Goed Nieuws) van vanmorgen 9.15 uur, had een uitzending over de verschillende Protestantse Theologische opleidingen, waaronder het SEUT, waarvan de afstudeerbullen door de Staat erkend zijn. Als uw Spaans goed is (maar je kunt het steeds  opnieuw afspelen, dat wel) kunt u het hier mee-kijken. 
En Don Carlos López Lozano - de bisschop van de IERE - heeft vandaag een boodschap voor de Heilige Week ingesproken. Hij spreekt nogal snel, maar dat doet  hij wel vaker. Klik hier om het te zien en te horen. 

14 maart 2017. In Alicante was het afgelopen week hoog zomer met ruim 32 graden Celsius, maar intussen is het er bar en boos weer geworden in dit weekend. Sneeuw, hagel, storm en regen, en nog maar 12 graden. Ook in Murcia is de temperatuur spectaculair gedaald: van ruim 26 graden naar 12 graden Celsius. In het hele land geldt de waarschuwing voor slecht weer. 


10 januari 2017. Mocht u de griep in Nederland willen ontvluchten, weet dan dat er in Spanje een heuse griepgolf heerst. De 'gewone' griep is al half december, twee weken eerder dan normaal, en nogal heftig losgebarsten... Verder is het op heel veel plaatsen behoorlijk koud!
Meer over het Spaanse klimaat hier... U kunt door op deze link te klikken ook bekijken wat voor weer het is in bepaalde plaatsen...

En een aantal makkelijk te maken versprekingen in het Spaans...

2 januari 2017. De meeste berichtenbladen zijn nu op de bus! We horen graag van u, wat u er van vindt! 

1 januari 2017 ¡Feliz año Nuevo a tod@s
Wij wensen u een gezegend en gelukkig nieuw jaar 2017...


15 november 2016. Er is weer opschudding over de pensioenen. Een paar lagere rechters hebben zich gevoegd naar de uitspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens, en hebben Spaanse predikanten een recht op pensioen toegekend, maar de Openbare Aanklager van de Staat gaat telkens in hoger beroep. De IEE laat zich niet kennen, maar dit gevecht kost wel een hoop geld en menskracht. Toch móét deze strijd worden gevoerd.  

13 november 2016. Bij de I.E.R.E. (de Spaanse Protestanten die zich hebben aangesloten bij de Anglicanen) is de Adventstijd al ingegaan. Ze houden zich, als dat zo uitkomt, aan de 'Mozarabische ritus', zowel in de liturgie als wat betreft het kerkelijk jaar. 

27 september 2016 De Spaanse staatsschuld is gelijk aan een jaar werken voor iedere man, vrouw en kind. Dit niveau is in geen honderd jaar gezien! 

19 september 2016. Het Berichtenblad is uit, en het is hier en daar al bezorgd ook. We horen graag uw reactie!

6 september 2016. In Jávea, een stukje onder Denia, aan de Costa Blanca, heersen grote bosbranden. Duizenden mensen zijn al geëvacueerd. Er zijn zover we weten geen touristen gewond.


27 juni 2016. De verkiezingen van gisteren hebben niets nieuws opgeleverd. Er wordt al gespeculeerd over een derde stemronde, als het de interim PM Rajoy weer niet lukt een regering te vormen. We zullen het zien... 


22 juni 2016. Een van de belangrijke mensen in het Protestantisme in Spanje, ds. José Maria Martínez, is zondag 19 juni in Barcelona overleden op de hoge leeftijd van 92 jaar. Uw voorzitter heeft hem destijds goed gekend, en ze hadden een prettig contact. Hij heeft veel geschreven, zowel boeken, artikelen als... stukken op internet. Daarnaast diende hij een gemeente, en hij heeft in veel besturen gezeten. Zo was hij tijdens het Franco-régime voorzitter van de Spaanse Evangelische Alliantie, en ook van de FIEIDE, de federatie van onafhankelijke protestantse kerken, van het Spaanse Bijbelgenootschap en nog veel meer. Voor wie hem kenden was hij tot zegen. Moge de Heer van de kerk hem in Zijn heerlijkheid opnemen, en zijn familie en vrienden troosten en steunen. 


8 juni 2016. Vandaag waren we naar de Dankdienst voor het leven van een vroeger lid van het bestuur van onze (toen nog) vereniging: ds.  J. Vegh (Jozsef) Geboren 19-05-1925 Kecskemet (Hongarije) Thuis gehaald: 01-06-2016 Hilversum. Hij kreeg een beurs voor een studie theologie aan de V.U. Amsterdam, kand. 1952, beroepen in Wons-gk 1952, daarna in Andijk-gk 1955, Boechout-Belgie 1959, Amsterdam-West-gk 1965, Aalsmeer-gk 1971, en tenslotte Scheveningen-gk 1977-87. Een man van grote eruditie en diep geloof, die zijn echtgenote twee zoons (van wie één de dankdienst leidde) en twee dochters, kleinkinderen en zelfs achterkleinkinderen naliet. De herinnering aan hem is velen tot zegen. God zegene en trooste zijn geliefden.


3 juni 2016. Excuses. Persoonlijke omstandigheden verhinderden de actualiteit wat bij te houden. De politiek in Spanje is nog steeds een onbegrijpelijke warboel, men stevent af op nieuwe verkiezingen, en de combinatie van Podemos en Links lijkt op dit moment op te rukken. Maar dat kan elk ogenblik veranderen. 

5-2-2016. Ik ben bezig het Berichtenblad af te drukken. Nog even geduld!


30-1-2016 Inmiddels heeft Carles Puigdemont laten weten dat er geen kijk op is dat Catalonië echt op onafhankelijk afstevent, en oud-MP Rajoy heeft zijn formatieopdracht teruggegeven aan de Koning, die het balletje doorspeelde aan de PSOE. De kans dat er opnieuw gestemd zal moeten worden groeit met de dag. 

9-1-2016 De onrust in Catalonië, die voor verdeeldheid in de oppositie ten 'Madrid' zorgde, lijkt op het nippertje bezworen. 
De partijen 'Junts pel Sí' en de anticapitalistische CUP zijn het er over eens geworden dat de steen des aanstoots Arturo Mas als leider van de regio plaats maakt voor de burgemeester van Girona: Carles Puigdemont.

Intussen is de vorming van een nieuw kabinet een onmogelijke opgave voor de oud-minister president Mariano Rajoy, die het niet is gelukt voldoende mensen achter zich te krijgen. De conservatieve partij, de Partido Popular van Rajoy, kreeg op 20 december 123 zetels, en dat is geen absolute meerderheid. Nu wordt er onderhandeld met de aartsvijand de PSOE die 90 zetels heeft, en samen zouden ze een minderheidskabinet kunnen vormen. Maar de PSOE heeft interne problemen door een paar schandalen. De enige partij die met de PP zou willen samenwerken, de Ciudanos, hebben maar 40 zetels, en dat is niet genoeg om met de PP een meerderheid te vormen. Een andere optie is nieuwe verkiezingen, en dat wil de PP zeker niet, omdat Podemos, nadat het in December 69 zetels heeft veroverd, op dit moment erg populair is, en er zeker meer zetels bij zou krijgen. 
Een coalitie van links, tussen PSOE, Podemos en andere linkse partijen, is niet zo waarschijnlijk, omdat Podemus achter een Catalaans referendum staat, dat zelfbestuur wil, en dat is voor de PSOE vooralsnog onacceptabel. 


31 december 2015 Wij wensen U allen een gezegend en blij nieuw jaar van onze Heer toe: mogen wij 2016 in vrede en veiligheid beleven. En moge ook de rest van de wereld deze vreugde en zegen leren kennen.21 december 2015. De verkiezingen van gisteren hebben een heel kleine aardverschuiving in het politieke landschap teweeg gebracht. Het 'twee-partijen-stelsel' lijkt definitief afgedaan. Dat wilde zeggen: er is óf een rechtse, de Partido Polular, of een linkse partij aan het bewind. PSOE bijvoorbeeld. Nu heeft de PP weliswaar de meeste stemmen en de meeste senatoren, maar de meerderheid in de kamer hebben ze net niet meer, (zie het plaatje hieronder, dat uit El País komt) en dus zullen ze moeten samenwerken, of het regeren aan de oppositie overlaten. Voor geen van beide opties voelt Rajoy veel, maar intussen wordt er druk overlegd aan alle kanten, en er wordt ook veel geroepen, dat later wel zal worden ingeslikt....

De koning moet nu een regeringsleider aanwijzen, op grond van de verkiezingsresultaten, en dat hoeft hij pas per 13 februari te doen. We wachten af...


2 december 2015. De Protestantse Raad van Kerken van Madrid heeft de gelovigen opgeroepen om te demonstreren. Zo’n 250 mensen kwamen om de Regering op te roepen meer te doen ter bescherming van mensen die om hun geloof worden vervolgd. Stop het Zwijgen! luidde de oproep.
De Protestanten in Madrid weten uit eigen ervaring, of die van hun ouders, wat het betekent om letterlijk vervolgd te worden om je geloof. Er waren niet alleen ouderen aanwezig!

https://external-ams3-1.xx.fbcdn.net/safe_image.php?d=AQBj8Gsv1J4ATxAb&w=470&h=246&url=http%3A%2F%2Fprotestantedigital.com%2Fupload%2Fimagenes%2F565ec07928e47_20151201-1A.jpg&cfs=1&upscale=1&sx=77&sy=0&sw=543&sh=284


1 december 2015. Zo vlak voor Sinterklaas en Kerst hebben we allemaal graag een goed gevoel: het is leuk om iets voor een ander te doen.
(Vooral als je de blijde gezichten mag zien, wat natuurlijk niet altijd het geval is.)
Via het Diasporaproject van 2014 hoorden we van een tehuis in Bolivia, in Santa Cruz aldaar, waar met veel liefde 8 kindmoedertjes met hun kleintjes worden opgevangen. Ze zijn bijna allemaal verkracht, en daarna was er thuis (voor zover dat er al was) geen plaats meer voor hen. En dus ook geen school. In het Hogar El Faro krijgen ze onderdak, lessen in Engels en computerkunde, zodat ze op een gegeven moment zelf in hun onderhoud kunnen voorzien.
Dit tehuis is opgezet vanuit Spanje, in samenwerking met een kerk in Santa Cruz, er is een minimale regeringsbijdrage per moeder en kind, waarvoor ze nog niet eens genoeg eten kunnen kopen.
Vanuit Spanje waren er steeds bijdragen van gezinnen die elke maand geld opzij legden en van hun eigen gebrek deelden.
Wemogen trots zijn op die mensen.
Maar de crisis is niet voorbij, spaargeld is op, steeds meer mensen zijn hun baan kwijt. En zo is de bijdrage vanuit Spanje aan het Hogar gehalveerd. Als er niet snel geld komt, moeten ze het tehuis sluiten. Dat betekent dat de meeste meisjes op straat terecht komen, en dat betekent waarschijnlijk: prostitutie. Of erger.
Ik vraag wie dit ook maar leest om een kleinigheid over te maken, een biertje minder te kopen, een zakje kruidnoten te laten staan, en één cadeautje aan deze moedertjes te geven. (Veel mag natuurlijk ook, zelfs als het een offertje is.)

Onze Stichting Het Evangelie in Spanje zorgt dat het ter plekke komt.
Stichting Het Evangelie in Spanje te Zeist: IBAN: NL 58 ABNA 0456 774 068 Onder vermelding van: Hogar El Far.
Samen kunnen we met dubbeltjes en kwartjes, tientjes en de rest deze meisjesen een mooie kerst geven. 


30-11-2015. Het jaar is bijna om, en er is nog weinig op onze rekening gekomen voor het Diasporaproject van dit jaar. Dat is jammer. 

Frater Nadal is veel meer dan een voedselbank. Het is ook sociaalwerk en opvang voor Spaanse én niet-Spaanse armen en wanhopigen.  Dus klik nog even op Frater Nadal om het na te lezen... 
Uw bijdrage is altijd welkom op ons banknummer IBAN: NL 58 ABNA 0456 774 068 ten name van
Het Evangelie in Spanje te Zeist. Als U er bijzet Diasporacollecte en het jaar, dan zullen wij zorgen dat het geld ter bestemder plaatse komt!


20-11-2015. Vandaag is het veertig jaar geleden dat de dictator Francisco Franco overleed. Zijn nalatenschap doet zich nog steeds gelden in grote delen van de Spaanse gemeenschap. Aanhangers vechten voor eerherstel van de Caudillo, en nabestaanden van slachtoffers rouwen, vaak zonder te weten waar hun geliefden zijn gebleven. De bloedige burgeroorlog van 1936-1939 kostte een half miljoen mensen het leven, de meesten hadden part noch deel aan de strijd. Ook nadat de burgeroorlog in zijn voordeel was beslist, kwamen nog tienduizenden mensen om het leven. Politieke tegenstanders werden in concentratiekampen gemarteld en omgebracht. Daaronder waren ook veel Protestanten, want wie niet RK was móést wel onbetrouwbaar zijn, en kon geen goede Spanjaard wezen. Franco gebruikte de RKK als cement voor de verscheurde Spaanse samenleving. Pas na zijn dood op 20-11-1975 kon Spanje beetje bij beetje richting democratie groeien. Maar de franquisten zijn nog springlevend. Voor velen is Franco de held, en binnen de regerende Partido Popular zijn deze mensen een fractie van belang. Overal in Spanje zullen vandaag missen voor de dictator worden gehouden (hij zal ze misschien nodig hebben!) en daarbij zullen vele officiële persoonlijkheden vooraan zitten. Slachtoffers krijgen nog steeds nauwelijks hulp, en menig politicus durft het niet aan om gehoor te geven aan de steeds luidere roep om openheid. De scheuren van de burgeroorlog lopen dwars door families en zelfs gezinnen. Ook als een politicus vindt dat er ruimte moet komen voor de werkelijkheid, kan het zijn dat hij of zij dat niet durft te uiten, omdat de eigen familie betrokken was... 
Velen vinden dat het protserige monument in de Valle de los Caídos ontmanteld zou moeten worden, anderen willen juist dat de simpele (maar heel grote) grafsteen van Franco voor het altaar plaats zou moeten maken voor een echt goed opvallend grafmonument, zoals wij ze ook nog wel kennen in onze oude kerken voor zeehelden en dergelijke. Het kan niet imposant genoeg voor hen zijn. 
Franco is dood. 
God behoede Spanje. 


19-11-2015. Dat de IEE de nek verder uitsteekt en wat breder van blik is, dan veel andere Protestanten in Spanje wisten we al. Hoewel binnen de gemeenten verschillend aangekeken wordt tegen homoseksualiteit, (onwetendheid doet mensen soms snel oordelen), hebben de predikanten na twee jaar studie de verklaring van Mamré aangenomen, waarin de kerk ruimte biedt voor mensen van gelijk geslacht die als paar samenleven en wat daaruit kan voortkomen. De Spaanse Evangelische Alliantie veroordeelt de IEE, en zegt dat ze maar een onbelangrijk gedeelte is van het Spaanse protestantisme. Getalsmatig moge de IEE een minderheid zijn, de invloed die er uitgaat van instituten als het SEUT en de FliednerStichting is daar niet minder om. De IEE schaart zich bewust onder de kerken in Europa en de VS die wel openstaan voor gelovigen die als homoseksueel geboren zijn. Jammer dat de Spaanse Evangelische Alliantie de broeders en zusters zo nodig moeten verketteren. 


11-11-2015 Na het eisen van een Referendum in Catalonië, op 11 september j.l., dat door de regering van de deelstaat was uitgeroepen tégen de wil van de landsregering in, en waarbij een meerderheid voor afscheiding leek... (maar daarbij had de helft van de kiezers anders gestemd, door niet op te komen dagen, zodat het in feite een minderheid was die 'ja' had gestemd) heeft afgelopen maandag 9-11-2015 het Parlement van Catalonië, waarin een meerderheid voor afscheiding is, met een motie de eerste stappen gezet om tot losmaking van Spanje te komen. De Spaanse regering heeft - een historische stap - de zaak direct aanhangig gemaakt bij het Constitutionele Hof, dat moet bepalen of wetten en verordeningen al dan niet in strijd zijn met de grondwet, en deze zaak diende vandaag. De koning had, voor alle eventualiteiten, zijn agenda voor de hele middag vrij gemaakt. 
Er zou een grote crisis kunnen ontstaan, als Catalonië ongehinderd door kon gaan met de plannen...
Zo'n vaart zal het echter niet lopen, want als een Autonome Regio onafhankelijkheid wil krijgen, is daar een grondwetswijziging voor nodig. Dat is pas mogelijk als tweederde van de gehele Spaanse bevolking in een referendum voor die wetswijziging stemt. Dus dat is voorlopig niet aan de orde. 
Het Constitutionele Hof heeft vandaag verklaard dat de motie voor Catalaanse onafhankelijkheid ongeldig is. Een definitief oordeel van het Hof kan overigens nog maanden duren. Wordt vervolgd. 


31-1-2015 Om 11 uur 30 is er een Protestantse Uitzending i.v.m. Hervormingsdag op TVE2. Jammer genoeg niet te zien in Nederland, vermoed ik. Misschien via internet wel? We horen het graag van u...


26-10-2015. In Guatemala heeft een Protestant het gebracht tot President van het land. Jimmy Morales heeft de verkiezingen gewonnen, en hij belooft diepgaande hervormingen. God geve hem de wijsheid en moed om zijn beloften waar te maken. 


20-10-2015 In Spanje worden weer politieke vuisten gebald, want er zal binnen afzienbare tijd gestemd worden. In december al. Pedro Sánchez, van de PSOE, (links, te vergelijken met de PvdA) heeft heel dapper geroepen dat het, als het aan hem lag, afgelopen was met de belastingvoordelen van de RKK. Als de PSOE wint met de verkiezingen moet de RKK in elk geval belasting gaan betalen voor gebouwen die niet als kerk in gebruik zijn. Het is een begin. Eigenlijk vindt hij dat geen enkele geloofsgemeenschap belastinggeld moet krijgen, maar dat ze zichzelf moeten bedruipen. Binnen de kerken zijn de meningen daarover verdeeld. Vele gelovigen zijn het er mee eens, om zo de vrijheid te behouden het Woord zuiver te kunnen brengen. Anderen vinden het alleen maar terecht dat, als belastinggeld naar de één gaat, het ook naar de ander moet gaan. Zij geloven niet aan: wiens brood men eet, diens woord men spreekt. En zo hoort het in elk geval. De kans dat de PSOE gaat winnen is heel klein, in het politiek zo verdeelde Spanje. Als links aan bod komt, dan in elk geval in een coalitie. 


Madrid 9 october 2015. De LXXVI Synode van de IEE is van start gegaan met een interessante lezing van Chris Fergusson Secretaris Generaal van de WCRC (Wereldraad van de Gereformeerde Kerken) 

Natuurlijk was er eerst een openingsdienst, o.l.v. Ester Ruíz en haar man Alfredo Abad. 

Artesanos de la Paz is het thema van de Synode: (be)werkers van de vrede. Natuurlijk heeft het vluchtelingenprobleem grote aandacht gekregen, maar ook de honger in de wereld, die vaak het gevolg is van slecht beheer en onderlinge conflicten... 
Verder is iedereen blij elkaar weer te zien, en is het een grote familiebijeenkomst, van mensen die zo ver van elkaar af wonen als Chili, Mexico en Spanje. Helaas zijn wij er niet bij dit jaar, tot onze grote spijt. Voor het eerst in jaren... 
(Wie komt ons bestuur versterken????)


Madrid 18-9-2015  De regering gaat Protestantse predikanten gelijke rechten geven door middel van veranderingen in de sociale zekerheid.

De regering heeft deze vrijdag (18-9-15) een Koninklijk Besluit goedgekeurd, op gezamenlijk voorstel van het Ministerie van Werkgelegenheid en Sociale Zaken en van het Ministerie van Justitie, dat de opname van de predikanten van de kerken die bij de FEREDE horen in het Algemeen Regime van de Sociale Zekerheid bewerkstelligt.

"Op deze manier worden de collectieven van actieve predikanten van de Protestantse kerken en de priesters die behoren tot de bisdommen van de Rooms Katholieke kerk met elkaar gelijk getrokken", zo heeft de vice president van de regering, Soraya Sáenz de Santamaría verklaard in de persconferentie na de Ministerraad. 

De aanpassing van het Koninklijk Besluit 369/1999 van 5 maart houdt in dat het mogelijk wordt de periodes van pastorale activiteiten als predikant vóór de opname in genoemd Algemeen Regime mee te rekenen voor het maken van aanspraak op uitkeringen voor pensioenen, bij blijvende invaliditeit, overlijden en op nabestaanden pensioen. 

Eveneens geeft het invulling aan een uitspraak van het Europese Hof van de Rechten van de Mens van 3 april 2012 'om discriminatie te vermijden', aangezien die verklaarde dat er ten aanzien van een Protestantse predikant discriminatie had bestaan op grond van religieuze motieven door niet dezelfde normen toe te passen als voor katholieke priesters. In de fase van de uitwerking van het project zijn verslagen van de Ministeries van Werkgelegenheid en Sociale Zekerheid, Justitie, Financiën en Openbaar Bestuur meegeteld, evenals als de gerechtelijke uitspraak van de Staatsraad en het verslag van de FEREDE in de hoorzitting. 

De Sociale Zekerheid schat dat de gemiddelde kosten per actieve predikant 130.600 euro per gepensioneerde zal zijn, 207.000 euro voor een blijvend invalide en 107.000 euro voor een weduwen- en wezenpensioen. 

Als alle mogelijk getroffenen recht zouden hebben op een uitkering vanwege dit Koninklijk Besluit zal het geschatte totaal bedrag van de kosten voor de Sociale Zekerheid rond de 16,4 miljoen euro uitkomen. 

Helaas bleek dit bericht een veel te rooskleurig beeld te geven, en was de reactie van Joel Cortés na nauwkeurige bestudering van de inhoud van het KB zeer negatief: er veranderde in feite niets voor de predikanten, omdat de eisen die aan hen gesteld werden voor de meesten niet op te brengen waren.


15 juni 2015. De FEREDE, het overkoepelend orgaan voor contacten tussen Protestanten in Spanje en de overheid, heeft nul op het request gekregen. Voor velen was het al jaren een irritante zaak dat je 0,7% van je inkomstenbelasting ten goede kon laten komen aan óf de RKK óf een door de overheid geaccepteerd sociaal doel. Als je zo'n hokje niet aankruist gaat alles gewoon naar de Staat. 
De FEREDE heeft geprobeerd het voor elkaar te krijgen dat de Protestantse kerken (of niet-RK-kerken) ook een hokje konden krijgen, maar dat is niet gelukt. Daarvoor zou er een nieuw convent met de Staat moeten worden gesloten, en deze regering acht zich niet bevoegd. Het convent met de RKK is onder Franco gesloten, hij is er niet meer. Maar een aantal jaren geleden is de mogelijkheid verruimd, zodat ook sociale doelen hiervan konden profiteren, en daar was géén convent voor nodig. 
Overigens zijn er ook heel wat Protestanten die vinden dat je als kerk geen geld van de staat moet accepteren. Daarover zijn de meningen verdeeld, zelfs binnen de kerken.


Aanstaande maandag, 27 april 2015, is er een herdenkingsdienst voor de slachtoffers van de ramp met Germanwings in Barcelona. 
Duitsland en Frankrijk hebben dat heel fijngevoelig aangepakt, met ruimte voor anders- (en on-)gelovigen. Maar in Barcelona is zelfs oecumene een vies woord. 
Aan het eind van de dienst (wellicht pas na de zegen?) mogen ook mensen van een ander geloof nog een klein woordje zeggen van de bisschop van Barcelona. 
Dat de Protestanten laaiend zijn, kunt u begrijpen! En achteraf was ook daarvoor geen ruimte... 


20 april 2015. Ook vandaag dienden deze zaken in Barcelona... we hebben er verder nog niets van gehoord. 

3 februari 2015. Vandaag dienen er in Barcelona twee rechtszaken tegen de Sociale Dienst, die nog steeds weigert de uitspraken van het Hof voor de Rechten van de Mens toe te passen op andere predikanten dan op ds. Manzanas. Bid dat gerechtigheid mag geschieden voor ds. Octavio Abril en Ana Blanco, de weduwe van ds. Gabriel Cañellas


20 october 2014. Voor wie in Noord-Nederland geschiedenisles heeft gehad op de Lagere School, is de Hertog van Alva een bekende, en gevreesde naam. Hij was de grote Spaanse veldheer in de 80-jarige oorlog. Zijn nakomelingen behoren in Spanje tot de allerhoogste adel, belangrijker dan het koninklijk huis. De hertogin van Alva, Cayetana, is vandaag gestorven, en zij wordt beweend door heel Sevilla, waar het familiepaleis staat, en door heel de natie. Het was een dame met pit en een groot hart. De Spaanse televisie hield vandaag niet op over haar te berichten. Morgen is de begrafenis, en dat zal zeker een schouwspel worden met grote allure!5 october 2014. Vandaag vierde de vice-voorzitter, ds. Voerman, dat hij zestig jaar geleden predikant werd. Het was een mooie dienst in Zeist, waar ook de voorzitter namens de Stichting de jubilaris toesprak. De collecte was voor de Stichting, en dat bracht een mooi bedrag op: 268 euro, en dat met maar 60 mensen. :-) 


16 september 2014. Niet alleen met de I.E.E. hebben we goede contacten, maar ook met de I.E.R.E. Vandaag kwam bisschop Carlos López Lozano ds. Voerman opzoeken, die begin september met een longontsteking in het ziekenhuis werd opgenomen, en nu sinds een paar dagen weer thuis is. De bisschop is een oude relatie, en schoonzoon van een van de leerlingen die ds. Voerman nu bijna 60 jaar geleden had aan het Seminarie in Madrid. Na een kort gesprek en een goed gebed nam hij weer afscheid, omdat hij een trein moest halen, teneinde zijn vlucht naar Madrid niet te missen. Hij was hier i.v.m. een bijeenkomst van Oud-Katholieke bisschoppen. Zijn kerk is ook gelieerd met de Oud-Katholieken (en de Anglicanen). 


Juli 2014. In Pineda de Mar aan de Costa Brava (boven Barcelona) zijn dit jaar weer zes Nederlandstalige diensten die worden geleid door ds. B. Coster, in de Antigua Biblioteca, Plaça de les Mèlies 21 en wel op 3, 20 en 27 juli en op 3, 10 en 17 augustus. Inl. bcosternl@gmail.com 


21 juni 2014 Een droeve mededeling. Vanmorgen om zes uur overleed ds. Francisco Manzanas, die wij kennen als een onvermoeibaar strijder voor de rechten van de Protestantse predikanten in Spanje. Zijn In Memoriam vindt u hier


12 juni 2014. Ds. Alfredo Abad is in Nederland en brengt een bezoek aan onze Stichting. 
Tijdens de vergadering van vandaag vertelt hij allerlei over nieuwe ontwikkelingen in Spanje, en over het belang van kleine gevers als wij, nu de grote gevers zijn afgehaakt. Vooral de persoonlijke contacten worden als zeer waardevol ervaren. 
Hij maakte een foto van het voltallige bestuur...


23 mei 2014. Vanavond om half zeven viert het college Juan de Valdés het 50 jarig bestaan. Destijds is met veel durf en flair de school opgezet in een achterstandswijk, door ds Luis Ruíz Poveda, al heeft de wereldraad nog moeten inspringen omdat, ondanks alle hulp vanuit Nederland en elders, de begroting ver was overschreden... Het heeft jaren sappelen gekost om dit project uit het rood te krijgen, maar deze school laat weer zien wat de visie en het harde werken van een bevlogen Spanjaard kan uitrichten. Natuurlijk zijn er heel veel mensen die evenveel voor de school hebben gedaan. De eerste twintig jaar of langer waren er veel docenten die voor het absolute minimum les gaven, of zelfs gratis, in de vacanties waren zij het die schilderden en timmerden, schoonmaakten en aanpakten wat er aan te pakken viel. Op een gegeven moment ging de regering zich met de gang van zaken bemoeien en stelde eisen, zodat nu alle leraren ruim gekwalificeerd zijn, en een fatsoenlijk salaris krijgen. En dan blijft het een heidense klus om de begroting elk jaar weer rond te krijgen. Het is een school om trots op te zijn, die van belang is in de wijk, de kinderen voorbereidt op het leven, en ze een stevig fundament meegeeft, zowel wat kennis betreft als op het terrein van geestelijke en sociale vaardigheden. Wij leren (ze) niet voor de school, maar voor het leven is altijd het motto geweest. Nu is er een nieuw bijgekomen: Aprendiendo Juntos. Samen lerend. We leren van elkaar.  

17 maart 2014. De grootste dichter van het huidige Spaanse taalgebied: Gabriel García Márquez is overleden op de leeftijd van 87 jaar. Van huis uit was hij Colombiaan, maar elke Spanjaard kent hem, zeker sinds hij in 1982 de Nobelprijs voor litteratuur kreeg. Een groot man ging ten ruste. 

27 maart 2014. De I.E.E. schrijft: 11,7 miljoen mensen in Spanje hebben te maken met verschillende  processen van sociale uitsluiting,  60,6% meer dan in 2007! Wat de armoede betreft: alleen in Roemenië leven binnen Europa méér kinderen in armoede. De maatregelen die de economie moeten helpen scheppen alleen maar meer problemen. De huishoudens zonder inkomen zijn gestegen van ruim 300.000 in 2007 tot bijna 700.000 in 2013. 5 miljoen mensen leven in extreme armoede, 82,6% meer dan in 2007. En dat op een bevolking van 47.370.542 personen in 2013. 

27 februari 2014. Vandaag heeft de bestuurswisseling zijn beslag gehad. Ds. Philippe Fromont, die al lang naar België, en van daaruit naar Frankrijk was vertrokken, is opgevolgd door twee lieftallige dames, waarvan mevrouw Poortman al ruim twee jaar meedraaide, mar zij was nog niet bij de Kamer van Koophandel aangemeld als bestuurslid, en dat wordt nu officieel. Mevrouw Verwijs is per vandaag ook lid van het bestuur geworden, waarmee de gemiddelde leeftijd met negen jaar omlaag is gebracht. 
Het bestuur blijft zich inzetten voor de Protestanten in Spanje, juist nu veel anderen zich meer richten op Cuba, dat interessanter wordt gevonden, mogen wij onze trouw aan de zusters en broeders in Spanje niet breken. Het houdt hen in moeilijke tijden op de been te weten dat er hier mensen aan hen denken en voor hen bidden, en zelfs hun zegeningen met hen willen delen.  (NLABA0456774068)

7 februari 2014. In Madrid wordt op 22 februari van 10 tot 14 uur het 100ste 'Taller Breve' gehouden in het Porvenir. Een Taller Breve is een relatief korte lezing over een theologisch steekhoudend onderwerp, en is een popularisering van de Theologische Workshops (Taller Teológico) waarvoor wij in 2008 hebben gecollecteerd. U bent natuurlijk allemaal hartelijk uitgenodigd! De titel is Traductores y traidoresVertalers en verraders. De lezing wordt gehouden door Ricardo Moraleja, die is afgestudeerd in Hebreeuwse en Arameese taalkunde, zich voorbereidt op zijn promotie in Bijbelwetenschappen, en als docent Oude Testament werkt aan het SEUT en STBE. 
Voor de Bijbelvereniging heeft hij jarenlang meegewerkt als vertaler aan de huidige Spaanse bijbelvertaling. 
Overigens wordt er op 15 februari een reguliere Theologische workshop gehouden in Barcelona over Ruth. Een nieuwe definitie van het volk van God. Dat wordt interessant! 

Mariano Arellano junto a su esposa Gloria 1 februari 2014. Vandaag wordt in de kerk van Miajadas (in Extremadura, hartje Nergensland) Mariano Arellano predikant. Het is zijn eerste standplaats, en hij is de laatste van de vier mensen voor wie in 2009 de diasporacollecte was. Hier ziet u hem met zijn vrouw Gloria. Ds. Esther Ruiz de Miguel, voorzitster van de Classis Madrid en Extremadura leidt de dienst. Ds. Joan Medrano, predikant van de kerk in Santa Coloma (Barcelona) waar Mariano Arellano vandaan komt, houdt de preek. Wij bidden om zegen op het werk waartoe Mariano geroepen is, en voor de gemeente die hij dienen mag. Hij werkte al tijdens het laatste deel van zijn studie een half jaar mee in de gemeenten Miajadas en Mérida. 

1 januari 2014. Wij bidden u allen een gezegend nieuw jaar toe, onder de hoede van onze Heer, die al Zijn kinderen gelijkelijk liefheeft. 

23 december 2013. Vandaag kwam een aantal Berichtenbladen ter plekke. Ik had gehoopt op zaterdag j.l. maar dat zat er kennelijk niet in. Het stuk van Joel Cortés kunt u hier lezen. 

19 december 2013. Vandaag ging een groot deel van de Berichtenbladen op de bus. Ik bied u wel mijn excuses aan voor het feit dat de printer soms streepte, en vaak opeens heel dun en licht afdrukte, het is een doffe ellende. Als iemand nog een flinke donatie wil geven voor een nieuwe kleuren-laserprinter houd ik mij aanbevolen. Maar het apparaat heeft er ook al heel wat papiertjes doorheen getrokken. Toch, al is het heel veel werk, en al ziet het er niet altijd zo mooi uit als professioneel drukwerk, we sparen elk jaar wel een paar honderd euro uit aan kosten. Dus dat gaat dan niet af van het bedrag dat naar Spanje kan. Let wel op de bijzondere decemberzegel!!! 

Zondag 15 december 2013. Zondag Gaudete, verheugt u. Wij vierden met onze voorzitter zijn veertig jarig ambtsjubileum in Noordeloos, waar hij destijds ook bevestigd is. Het was een indrukwekkende dienst, in een overvolle kerk. 

Hier krijgt u de zegen mee... met dank aan zijn zoon Gertjan die deze foto nam. 

14 december 2013. In de kapel van de Engelstalige gemeente La Siesta van Torrevieja wordt vandaag Keith Brown bevestigd als predikant. Eindelijk is deze vacature ook weer vervuld. Hij is al wat ouder, maar staat zijn mannetje nog. De dienst werd geleid door de predikanten Abraham García en José Luis Mochón. De oud-predikanten Francisco Manzanas en Alberto Araujo, die hebben bijgesprongen in de afgelopen jaren, waren ook aanwezig. (Het lied zegt: Old soldiers never die, they just fade away, maar met oud(e) predikanten is net zoiets aan de hand... Goede wijn wordt er ook vaak beter op, naarmate die ouder is...) 

Zondag 1 december, de eerste adventszondag. Samen gaan wij op weg naar het feest van Hem die komen zal. Wij hopen en bidden dat U ieder jaar toch weer iets naar Hem toegegroeid mag zijn, en verrijkt, doordat wij van Zijn goede gaven mochten genieten, en die mochten delen met elkaar. Het Berichtenblad is voor een groot deel klaar, maar het moet nog worden afgedrukt, gevouwen en geniet, en dat is een heel werk. We doen het met liefde, maar het kan nog een week of twee duren eer u het op de deurmat vindt. En wij hopen dat u het met plezier leest, wij krijgen weinig feedback, en dat is wel jammer. Dus als u iets kwijt wilt: wij horen het graag! 

Eergisteren hadden wij bezoek van Ds. Burguillo, de predikant die tegenwoordig het beheer voert over de Herberg in Jaca, Mamre genaamd. Hij was in Utrecht voor een internationale bijeenkomst van Kerk in Actie, en kwam met onze Voorzitter, ds. van Laar, op bezoek bij ds. Voerman. Wij hopen hier later op terug te komen. Het was een goed en informatief gesprek...

12 november 2013. Hij is er: de postzegel. Na lang dubben hebben wij het toch maar gedaan. Over de extra kosten hoeft u zich geen zorgen te maken, dat wordt intern opgelost. Wij vonden dit het mooiste ontwerp, en de eerste brieven zijn er vandaag al mee gezegeld. Wie een gulle gift overmaakt kan een bedankje verwachten met deze postzegel...

Zondag 3  november 2013. Vandaag eindigde in Spanje de LXXV Synode van de I.E.E. met een indrukwekkende avondmaalsdienst in de kerk van Málaga, waar wij voor hebben gecollecteerd.
 
Zie synode

11 augustus 2013. Vandaag is in Catalonië een nationale feestdag, met heel veel nadruk op nationaal. Lees: Catalaans. Men wilde een menselijke keten van 400 km vormen, als teken dat heel de regio zelfstandig wil worden. Ongeveer vijftig procent van de inwoners schijnt voor te zijn, en het streven is naar een referendum in 2014, waarbij het volk zijn zelfstandigheid zou eisen. Zij zijn nogal fanatiek. Op alle scholen in Catalonië is de verplichte voertaal Catalaans. Met Spaans (Castilliaans, Castilliano) kom je er niet. Ook in de kerken wordt steeds meer de hele dienst in het Catalaans gehouden. 

5 augustus 2013. Dank zij heel veel hulp is het onverwachte gebeurd: we zijn in één lange dag klaar gekomen met het werk aan het archief. 
Onvoorstelbaar. De voorzitter kwam al vroeg voorrijden met een auto vol met grote dozen, en hij ging als laatste weg. 
De heer Van der Grijp, die hier met de voorzitter (l) overlegt, heeft zich een groot deel van de dag met hart en ziel ingezet, en hebben verder niet alleen het voltallige bestuur, voorzover in Nederland residerend, maar ook een dochter en vier kleinkinderen van de vice-voorzitter keihard gewerkt. Het was nog gezellig ook! 

25 juli 2013. De nationale feestdag van de Apostel Jacobus (Santiago apostól) is een dag van diepe rouw geworden. 
Gisteravond is de hogesnelheidstrein van Madrid naar Santiago vlak bij de stad in een bocht uit de rails gelopen. Er zijn nu al zeker 80 doden, en men verwacht dat dit er wel 100 kunnen worden, aangezien er vele zwaargewonde mensen in de ziekenhuizen liggen. Van de 240 inzittenden zijn er maar enkelen die geen letsel hebben opgelopen. De regering heeft drie dagen van nationale rouw uitgeroepen. 
Het is het grootste trein-ongeluk in Spanje van de afgelopen 70 jaar. Onze gebeden gaan uit naar de families die in onzekerheid leven, naar de nabestaanden en naar de gewonden. Hun leven zal nooit meer worden zoals het was. God behoede hen allen.


8 mei 2013. Protestanten vormen in Spanje de religieuze minderheid met de meeste kerken
Op 20-12-2012 kende Spanje 5871 gebedshuizen voor religieuze minderheden op heel het grondgebied. 61,3% is geconcentreerd in Catalonië, Andalusië, Madrid en Valencia. De provincies Barcelona en Madrid hebben met 829 en 782 de grootste dichtheid. In die provincies vindt men 27,4% van het totaal aantal van deze gebedshuizen in Spanje. Kijkt men naar de steden, dan vindt men er 402 in Madrid, 247 in Barcelona, Valencia 116, Zaragoza 103, en Malaga en Sevilla met 84 gebedshuizen. 
Het grootste deel van deze gebedshuizen is van de Protestanten, die met 3353 kerken (alle denominaties, inclusief Anglicanen en 7de-Dags-Adventisten) 57,11% vormen van het totaal. Dat is meer dan het dubbele van de moskeeën (1227, 20,9%) en veel meer dan de Jehova's Getuigen (712, 12,3%) 
Vreemd genoeg komen de synagoges niet in het verhaal voor. 
Vergeleken met de cijfers van 2011 zijn er 261 nieuwe Protestantse gebedshuizen, 8,44% bijgekomen, maar het aantal moskeeën groeide in dat jaar van 1032 naar 1227, dat is 18,8%
Bron: Observatoire du pluralisme religieux. Redactie: Actualidad Evangélica.

4 mei 2013. Nu kom ik er achter dat in sommige boekjes bladzij 6 en 11 verwisseld zijn... Mijn excuses! De inhoud van pagina 6 staat op bladzij 11 en omgekeerd. Daar is ergens iets mis gegaan met klaar maken voor printen... Heel erg vervelend, maar ik heb nog geen klachten gehad, dus ik hoop dat dit niet voor alle boekjes opgaat. 

20 april 2013. Het Berichtenblad nr. 79 is vrijwel klaar om op de post te gaan. Maandag zal wel lukken, en ik vermoed dat het dan donderdag bij u in de bus valt. De goedkoopste optie duurt namelijk wat langer, maar wij doen ons best om - door zelf af te drukken bijvoorbeeld, maar wel op verantwoord papier - de kosten tot het uiterste te drukken. Dat betekent ook dat niet-hinderlijke strepen op de bladzijden, die af en toe voorkomen, niet betekenen dat het vel wordt weggegooid. Mijn excuses hiervoor, maar deze printer heeft een eigen (lastig) karakter... Dat ligt voor een deel aan de goedkope toner, de 'inkt', maar dat scheelt op 300 boekjes wel heel veel geld. Vandaar. Mocht u het hinderlijk vinden, dan horen wij het graag van u! 

2 april 2013. Tegen onrecht komt men in Spanje in opstand. Klik hier.

28 maart 2013. Wij wensen U allen een gezegende Paastijd. 

Nu al kunnen wij melden dat de 75ste Synode van de IEE plaats vindt in Los Rubios, Rincón de la Victoria, van 31 october tot 3 november 2013.

5 maart 2013. Een feestelijke dag hier en daar. Uw vicevoorzitter werd 92 en was 48 jaar getrouwd, en ook de secretaris was jarig, maar in Spanje werd een beslissende stap gezet in de kwestie van het pensioen van onze broeder Manzanas. In 'amicaal overleg' met de Staat is komen vast te staan dat hem 47.000 euro achterstallig pensioen wordt uitgekeerd. Hij heeft recht op een  pensioentje van rond de 780 euro per maand, en dat zal hij nu ook wel krijgen. Plus het achterstallige bedrag sinds 1999. Het Europese Hof had de Spaanse Staat al veroordeeld tot de betaling van 6000 euro geestelijke schade aan ds Manzanas en 3000 euro kosten die hij had gemaakt voor het proces. Of die al betaald zijn is een tweede, en ook nu nog houdt de Spaanse Staat een slag om de arm: mits en tenzij.... maar goed, er is een kleine schrede vooruit. Voor wie Spaans leest: Manzanas  

22 februari 2013. Voor het eerst sinds de regering Rajoy aan de macht is, 21 december 2011, is er een formeel contact geweest tussen de minister van Justitie en een vertegenwoordiging van de FEREDE, het aanspreekpunt tussen regering en Protestanten van allerlei slag. Op lager niveau zijn er natuurlijk van tijd tot tijd wel contacten geweest, maar nu heeft de minister zelf enige tijd vrij gemaakt om welwillend te luisteren naar de twee klachten en het verlangen van de FEREDE: de kwestie van de pensioenen, de kwestie van het Protestanten-pesten door onredelijke eisen te stellen aan Protestantse kerkgebouwen, waardoor verschillende kerken moesten sluiten, omdat men het geld niet had voor de verplichte aanpassingen, eisen, die per regio verschillen, en het verlangen op het belastingformulier hetzelfde voorrecht te hebben als de RKK: dat men een deel van het belastinggeld kan afstaan aan de RKK of een sociaal doel. De minister heeft beleefd gezegd dat hij voor de eerste twee kwesties de mogelijkheden van oplossing en normering zal bestuderen. Maar aangezien hij zich niet vastlegde op een termijn mogen wij er van uitgaan dat dit een wassen neus is. 
Natuurlijk werd het gesprek door alle partijen als verhelderend en bevredigend ervaren. 

31 januari 2013. Vandaag is op het Spaanse ministerie van Justitie het feit herdacht dat 20 jaar geleden namens de drie grote religieuze minderheden: Protestantisme, Jodendom en de Moslims, akkoorden zijn gesloten met de Staat, die hun status in de maatschappij moesten regelen.
Iedereen sprak heel beleefd, want zo zijn de Spanjaarden, en fietste heen over het feit dat deze akkoorden wel mooi zijn op papier, maar in de praktijk niet meer betekenen dan een loket waar men zijn grieven kwijt kan, zonder dat er verder veel mee gebeurt...

12 november 2012. In Spanje is er een groot probleem met mensen die hun hypotheek niet meer kunnen betalen. Dat betekent dat de bank - net als hier - eigenaar wordt van het huis, en dat dan verkoopt. Helaas is de waarde van het huis nu heel veel lager dan die was ten tijde van de aankoop, bovendien trekt de bank van de opbrengst eerst nog eens een heleboel kosten af, (staat allemaal in de kleine lettertjes, dat mag dus) zodat de mensen van wie het huis was op straat staan, en nog steeds een grote schuld aan de bank hebben. 
400.000 families zijn de laatste jaren hun huis kwijt geraakt, en dat heeft een reeks zelfmoorden Losgemaakt, waarvan een eind vorige week een grote woede in heel het land heeft opgewekt. 

De kerk (IEE) roept nu op: sleutels ingeleverd, schuld vereffend. 
Afstand van eigendom met volledige kwijtschelding van schuld: een rechtvaardige oplossing. 
(of om het populair te zeggen: niets meer te halen, niets meer te betalen!)

Dat zou een nieuwe manier van kijken worden voor de banken... 
Maar gezien de maatschappelijke onrust kon het wel eens een optie zijn die van overheidswege moet worden opgelegd...

2 november 2012. In de regio Valencia gaan - in tourbeurt - 60% van de apotheken dicht om te protesteren tegen de 568,11 miljoen euro die het rijk nog niet heeft uitbetaald voor op recept geleverde (en door de apotheek meestal wel reeds aan de fabriek betaalde) medicamenten. Het is een grote puinhoop in de zorg in Spanje. En de patiënt is uiteindelijk de dupe. Vooral de patiënt die de middelen niet uit eigen zak kan betalen. 

26 october 2012. De werkloosheid in Spanje is gestegen tot 25% gemiddeld. Voor de jeugd is het bijna het dubbele intussen. Ook het aantal banen met een vaste aanstelling krimpt angstaanjagend snel. Dagelijks worden honderden mensen uit hun huis gezet wegens huurschuld, en dat is geen wonder, want het aantal gezinnen waar niemand meer werk heeft stijgt dagelijks. Soms is er een vorm van steun, maar dat is niet overal en altijd het geval. Een kostwinner moet soms 2 à 3 gezinnen in leven houden. Een onmogelijke situatie. 
Helemaal hopeloos wordt het wanneer je - vandaag - in El País leest: wie nu boven de 45 jaar is en werkloos, zal nooit meer aan het werk komen
God behoede Spanje en zijn bestuurders. 

24-10-2012.
De Spaanse overheid ontkent dat er godsdienstdiscriminatie is in het geval van de Protestantse Emeritus-predikanten. 
Volgens informatie van Actualidad Evangelica, heeft de Spaanse regering al geantwoord op de vraag die de afgevaardigde van Verenigd Links (IU) op 2 augustus j.l. het Congres heeft gesteld over de situatie van de emeriti onder de Spaanse Protestantse predikanten die nooit het recht hebben gehad zich in te kopen in het pensioenfonds van de Sociale Verzekering, in de Francotijd.
In een schriftelijke reactie gedateerd 20-9, maar op 17-10 gepresenteerd in het Algemeen Register van het Congres, antwoordt de Regering op de vraag van Llamares van 2-8-2012, door vragen te stellen bij de uitspraak van het het Europese Hof voor de Rechten van de Mens betreffende de 'zogenaamde situatie van discriminatie op grond van religieuze motieven', en door te suggereren dat ze in hoger beroep zouden kunnen gaan, en dat men het daarom 'prematuur vindt om te spreken over toekomstige maatregelen in dit verband in relatie met enige vergelijkbare zaak die zou kunnen bestaan.'

12 october 2012. Honderdtwintig jaar geleden, op de dag af, legde Federico Fliedner, die zich vanaf 1869 had gewijd aan gigantische arbeid op het gebied van zending, pastoraat, filanthopie en literatuur, de eerste steen voor de school die wij kennen als  “El Porvenir”. Daar wordt nu nog prima les gegeven in alle klassen, van de peutertjes tot en met de middelbare school. 

3 october 2012. Uiterlijk 13 october moet de Spaanse regering antwoorden op de vragen die congreslid Gaspar Llamazares in augustus heeft gesteld over de zaak van de Predikantspensioenen, naar aanleiding van een uitzending op de TV over de zaak-Manzanas. We zijn benieuwd! Eigenlijk had dat antwoord er al moeten wezen, maar de vraag werd, in traineren zijn Spanjaarden meesters, pas op 4 september 'ingeschreven' en dus... 

12 september 2012. Grote onrust en optochten op de nationale feestdag van Catalonië vandaag. De Diada heeft in Barcelona alleen al 1.500.000 mensen op de been gebracht die in optochten riepen om meer of absolute onafhankelijkheid. Zij zijn op zich het meest welvarende gewest van Spanje, maar moeten relatief veel meer in de schatkist storten dan de andere regio's. Volgens de Catalanen ligt het daar aan dat ze in de schulden zijn gekomen, en hulp nodig hebben. Die hulp kunnen ze van Madrid wel krijgen, maar dan moeten ze een stuk zelfstandigheid inleveren. Liever willen velen het waagstuk aangaan om op eigen benen te staan. Het lijkt ons niet echt haalbaar, maar we zijn op weg naar een nieuw Europa, waarin wellicht tussenvormen van zelfstandige staten denkbaar zijn...
In elk geval heeft men duidelijk gemaakt dat er veel onvrede heerst. 
Ook een groep Castellers (menselijke torenbouwers maakte een vuist naar Madrid. 
Of was het een groet aan het Victoriabeeld bovenop het gebouw linksachter? 

11 september 2012. De Berichtenbladen zijn op de bus. U kunt het nieuwe ook online lezen: als u hier klikt...

10 augustus 2012. De Spaanse regering heeft besloten dat niet-Spanjaarden, dat wil zeggen: in Spanje wonende buitenlanders en illegalen, niet meer in aanmerking komen voor (gratis) zorg. Gisteren protesteerden verschillende artsen al hevig, en riepen dat zij in elk geval zouden behandelen wanneer er noodgevallen waren, vandaag laat de regering weten dat ze illegalen met een chronische aandoening zullen ontzien, en dat ze de rekening naar het land van herkomst zullen sturen. Maar de tienduizenden artsen die zich op hun beroepseed beriepen wordt wel de wacht aangezegd. Illegalen kunnen medische zorg krijgen, mits zij 710 euro per jaar betalen. Voor veel mensen is dit al meer dan een maandsalaris! 
Ook medicijnen e.d. die tot nu toe gratis verstrekt werden, zullen door allen betaald moeten worden. Met name voor zieken en ouderen is dit een grote extra last. Overigens blijft nog onduidelijk hoe de regering deze maatregelen precies vorm wil geven. 

Half augustus komt er mogelijk een eind aan het 'Plan Prepara' dat werklozen met 400 euro per maand moet behoeden voor de absolute armoede. Daarvoor moeten ze zich gedurende een half jaar laten omscholen, in de hoop op werk. Maar ook die 400 euro wordt met grote vertraging uitbetaald. En de regering doet er het zwijgen toe over de vraag of er een vervolg komt, of dat het Plan Prepara wordt stop gezet. 

 

Eind juni 2012
Er is nog niets besloten maar de directeur van het Economisch Bureau van Moncloa (vergelijkbaar met 'Het Torentje in Den Haag'), Alvaro Nadal, bestudeert de mogelijkheden om de pensioenen te korten en zelfs de pensioengerechtigde leeftijd te verlengen tot ver voorbij de bij de laatste wetsherziening goedgekeurde 67 jaar. 
De Regering moet maatregelen nemen om de economie te stabiliseren en de financiële markten te kalmeren, om financiële hulp te krijgen van de Europese Economische Autoriteiten en het Internationale Monetaire Fonds. 
Normaal gesproken wordt een dergelijk plan opgenomen in de Algemene Voorstellen van de Staat voor 2013, waar men al mee is begonnen.
Vanaf Moncloa echter verzekert men dat men niet bezig is met voorstellen om de pensioenen te korten. 
Volgens betrouwbare bronnen is de nieuwste ontwikkeling een aanpassing van de meest controversiële en door de IMF en OESO meest bekritiseerde aspecten: de indexering van de pensioenen (de automatische verhoging van de uitkering). 
De regering heeft, ook in oppositie, altijd verdedigd dat gepensioneerden hun koopkracht moeten behouden, maar de druk is momenteel zeer groot om het systeem van actualisering waarover jaarlijks wordt besloten in de hoogste Ministerraad te veranderen.
Hoewel vanaf afgelopen 30 april de Sociale Dienst een reserve in kas had van 5.230 miljoen euro, is dit cijfer ongetwijfeld naar boven bijgesteld omdat de regering betalingen vooruit heeft geschoven. 
Maar als men kijkt naar wat er daadwerkelijk in de kas zit, ziet men dat eind april 2012 het batig saldo was gestegen tot 15.485 miljoen euro, hetgeen een afname van 4,61% betekent t.o.v. dezelfde periode van het vorig boekjaar. Daarentegen groeien de kosten van uitkeringen met 4,95%. 

Het verlies aan banen is zonder twijfel de oorzaak van de verslechtering van de saldi van de Sociale Dienst, die zich dit jaar ten doel had gesteld niet in de rode cijfers te komen, hetgeen gelet op het feit dat de regering zelf heeft toegegeven dat er dit jaar meer dan 630.000 banen verloren zullen gaan, moeilijk te halen zal zijn. 

De impact van salarisvermindering

Een andere factor die de inkomsten verlaagt, heeft te maken met de bijdragen die lager uitvallen door de salarisverlagingen. Volgens de meest recente gegevens van de belastingdienst is het brute inkomen uit huizenbezit - waarvan het belangrijkste bestanddeel het salaris vormt - in het eerste trimester 3,1% gezakt t.o. de - 0,5% halverwege het vorige jaar. En dan staat los van de veronderstelling dat het aantal banen gelijk zou blijven. Minder belastingbetalers en lagere salarissen brengen de saldi van de Sociale Dienst omlaag, vandaar dat Europese Commissie vorige week een aantal algemene aanbevelingen deed aan Spanje. De Commissie stelde voor om het moment waarop de pensioengerechtigde leeftijd naar 67 verhoogd zou worden - 2027 - te vervroegen, maar Moncloa bestudeert nu de mogelijkheden om die te verhogen naar 70 jaar. Het probleem van de laatste pensioenshervorming is dat het beoogde effect pas merkbaar wordt vanaf de volgende decade. En wat de huidige situatie vereist is het terugdringen van de kosten. De verhoging van de BTW zou extra inkomsten van zo'n 8.000 miljoen euro moeten opbrengen.


(Pro memorie: Constance van Loon was gedoopt met de namen Constantia Cornelia van Loon en leefde van 11 Juli 1815 - 7 Mei 1889)
Op http://www.hyhutter.com/Rechterlijke_Macht.htm vindt men een beperkt overzicht van de Spaanse rechtspraak vergeleken met de Nederlandse...  

Op 30 mei heeft de Comisión Permanente van de IEE een persverklaring uitgegeven over de economische crisis. Klik hier


Het Europese Hof voor de rechten van de Mens verklaart vandaag in een uitspraak, dat de Spaanse Regering Protestantse predikanten die geen A.O.W. krijgen, discrimineert.

Madrid, 3 april 2012

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg heeft vandaag deze discriminatie als een schending van het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens betiteld.  Het vonnis, unaniem genomen, veroordeelt Spanje wegens discriminatoir gedrag jegens de protestante predikanten wat betreft de pensioenen, dit in tegenstelling tot de voorkeursbehandeling die de katholieke priesters hebben genoten, hetgeen een schending van artikel 14 (Verbod op discriminatie) van het Verdrag opleverde.

Het vonnis van het Europese Hof bevestigt “dat er een verschil van behandeling heeft bestaan tussen katholieke priesters en de protestantse  predikanten, wat betreft de berekening van de pensioenrechten. Terwijl de priesters bij het berekenen van hun pensioen hun dienstjaren mogen meetellen, mogen de protestante dominees hun pastorale dienstjaren van vóór hun opname in het algemeen stelsel van sociale zekerheid niet in de boekhouding opnemen.

Dit vonnis stelt Francisco Manzanas in het gelijk, een gepensioneerde dominee van de Evangelische Spaanse Kerk, de I.E.E., die de kwestie aanhangig maakte. Een kwestie waarin het Gerecht van Arbeid nr 33 te Barcelona hem in het gelijk stelde op 12-12-2005 en waar het Instituut van Sociale Zekerheid appèl tegen aantekende, nadat het voor het hoogste Hof van Justitie van Catalonië kwam, dat  de veroordeling van  het Instituut van Sociale Zekerheid in 2009  herriep, en nadat het door het Constitutionele Hof was verworpen.

Het Hof van Straatsburg heeft beslist over het geval van een historisch onrecht dat werd begaan sinds het regime van Franco sociale verzekeringspremies onmogelijk maakte voor protestantse dominees, en dat niet opgelost bij het aanbreken van de democratie, noch bij het opnemen van de Predikanten in het Sociale Zekerheidsstelsel.

Deze schending van het grondrecht op verbod van discriminatie veroordeelt de Staat Spanje tot het betalen van schadevergoeding en bevestigt het recht op vrijheid van godsdienst.


MADRID, 22/03/2012. De stichting Pluralismo y Convivencia (Samenleven in verscheidenheid) zal doorgaan met het werk, ook al wordt het budget in belangrijke mate gekort. Dit bevestigde gisteren de Directeur van Internationale Juridische Samenwerking en Relaties met de Godsdiensten, Ángel José Llorente. Hij liet het de Secretaris Generaal van de FEREDE, Mariano Blázquez, zelf weten tijdens een telefoongesprek. 
Deze vertegenwoordiger van de Regering, die nog maar enige weken na zijn aantreden persoonlijk de heer Blázquez ontving voor een kennismakingsgesprek, belde hem persoonlijk om hem op de hoogte te brengen. Bron: ACTUALIDAD EVANGÉLICA 

9 maart 2012. Tot ons leedwezen moeten wij meedelen dat een van de steunpilaren van de IEE, Enrique Capó, of zoals hij zich tegenwoordig noemde: Enric, vanmorgen vroeg is overleden. Deze foto is tijdens de afgelopen Synode in Palma (30 oct 2011) genomen... Hij is ingegaan tot de vreugde van zijn Heer. 


Op 22 februari werd een plechtig Te Deum gehouden in de Catherdaal van de IERE aan de calle Benificencia om de wederzijdse dooperkenning te vieren tussen de IERE en de RKkerk. 

Op zaterdag 11 februari 2012 werd in Zaragoza een nieuwe kerk ingewijd van de IERE. Achter het altaar ziet u de bisschop D. Carlos  López Lozano staan. Het eigenlijk nog geen gemeente, maar een zgn. missión, een gemeente in oprichting, die nog niet op eigen benen kan staan.  Ds Jimeno en lector Seglar Noel A. Díaz zijn de personen die verantwoordelijk zijn voor deze missión...


15-1-2012 Zowel de IEE als de IERE hebben begin dit jaar afscheid moeten nemen van enkele oudgediende werkers in de wijngaard des Heren. Voor wie hen nog heeft gekend: het gaat om Vicente Medina en om Arturo Sanchez. 

Fallece Arturo Sánchez Galán, cuarto Obispo de la Iglesia Española Reformada Episcopal (Comunión Anglicana)
Escrito por IERE
 Sábado, 14 de Enero de 2012 05:19

(IERE, 11/01/2011) Op 10 januari 2012, overleed aan hoge Arturo Sánchez Galán, de vierde bisschop van de Iglesia Española Reformada Episcopal (die behoort tot de Anglicaanse gemeenschap).

Op 11-1 werd een dienst gehouden in het mortuarium voordat het lichaam werd overgebracht naar het crematorium. De dankdienst voor zijn leven werd op zondag 15 januari gehouden in de kathedraal van de IERE, in de Calle Beneficencia 18.

In hem verloor het Spaanse protestantisme een toegewijd vertegenwoordiger. 
Hij was o.a. voorzitter van de FEREDE tijdens de moeilijke jaren waarin werd onderhandeld over de de accoorden tussen de Spaanse overheid en de Protestantse kerken. De Spaanse anglicanen hebben veel aan hem te danken, door zijn inzet voor de vernieuwing van de kerk, direct na de dictatuur. 

Geboren werd hij in 1926, en als jonge man werd hij lid van de kathedraal 'del Redentor' (Verlosserkerk) waar hij opviel door zijn inzet, en veel leerde van de 2e bisschop van de IERE: D. Santos Martín Molina. Hij werd diaken in 1958 en ouderling in 1959. Een groot deel van zijn leven wijdde hij aan de kerk van Valencia, waarheen hij met zijn gezin in 1957 was verhuisd. Ook de landelijke kerk diende hij. Zo coördineerde hij het jeugdwerk en stichtte hij een plek, Villa Adelfos in Alcocebre, waar verscheidene generaties jongeren uit binnen- en buitenland 's zomers kampeerden. 

Ook legde hij in 1968 mede de basis voor een oecumenisch centrum in Valencia (CEIV) waar Spaanse christenen uit verschillende kerken en sympatisanten informatie konden uitwisselen. 

Op 31 october 1982 werd hij tot hulpbisschop gewijd, en op 25 october 1983 werd hij als bisschop geïnstalleerd. 

Tijdens zijn episcopaat vonden er grote veranderingen plaats in de IERE. Er werden enkele nieuwe gemeenten gesticht, en de kerk kreeg een grotere internationale dimensie dan daarvoor. Er waren contacten met de Wereldraad van Kerken, en de Europese Conferentie van Kerken. Ook waren er contacten met Amerika, en bevorderde hij enkele uitgaven van Engelstalige boeken in het Spaans. 

Tot 1992 was hij voorzitter van de FEREDE, en zo speelde hij een rol in de genoemde onderhandelingen met de Staat t.b.v. de Protestanten. 

Op 5 november 1995 legde hij zijn ambt neer, omdat hij 70 jaar zou worden. 
Moge de Heer zijn echtgenote en kinderen troosten. 

Bron: Oficina de la IERE


Zes januari j.l. riep de Heer tot Zich ds. Vicente Medina; hij was 87 jaar oud. 


Hij werd geboren in Cádiz, waar hij al vroeg de roeping van de Heer ervoer. Aanvankelijk was hij evangelist in de kerk van Cádiz, daarna vertrok hij naar Barcelona, naar de kerk van San Pablo, waar hij verschillende verantwoordelijke posten vervulde, en later ging hij naar het SEUT, (Seminario Evangélico Unido de Teología) om zich te bekwamen in theologie en pastoraat. 

Predikant werd hij in de kerk van Mahón, waar men nog vol liefde over hem spreekt, vervolgens in Sevilla, en daarna in Zaragoza. De laatste 20 jaar vervulde hij zijn pastorale dienst in de kerk van Reus (Tarragona), waar hij in 1996 met emeritaat ging. Hetgeen niet betekende dat hij niet meer preekte, dat spreekt vanzelf.

Heel zijn leven bevond zich zijn geliefde echctgenote, Magdalena de Vargas, aan zijn zijde: zevenenzestig jaar huwelijk en zes jaar verloving vormden zij een voorbeeld voor velen. Hij laat twee kindern: Alicia en Vicente, en vier kleinkinderen achter.


25 december 2011. Een gezegend Kerstfeest! Gisteravond was er voor de zevende keer achtereen een protestantse kerstviering op het Spaanse TV net. TV2 gaf een registratie van een kerstdienst in Madrid. Een koor van de gezamenlijke protestantse kerken in Madrid zong liederen als Stille Nacht, Eer zij God in onze dagen etc. 

Librería Calatrava (1872) Vandaag, 2 december, wordt officieel de nieuwe vestiging van de Librería Calatrava in gebruik genomen. 
De boekhandel werd in 1872 opgericht als Boekhandel voor Binnen- en Buitenland. 
De nieuwe vestiging is aan de calle Bravo Murillo 85 (Madrid). 
De plechtigheid wordt gehouden in de Aula (Paraninfo) van het Porvenir, op het zelfde adres. 
(Ongetwijfeld een van de maatregelen om te bezuinigen. Het was een prachtige locatie tegenover het Koninklijk paleis.) 
Klik hier om een bescheiden kijkje te nemen...

21 november 2011. Spanje heeft zich massaal tegen de vorige regering gekeerd. Dat zal niet verhinderen dat er gigantische bezuinigingen moeten komen - en dat er nog veel meer mensen onder de armoede grens terecht zullen komen. 
Het zijn meestal de zwakste benen die de zwaarste lasten moeten dragen in zulke gevallen... 
Voor de Protestanten en ander niet-RK gelovigen zullen de zaken niet makkelijker worden. De RKK krijgt waarschijnlijk weer een stevige vinger in de politieke pap. 
Aan de andere kant wordt er ook van die kant veel hulp geboden aan de allerarmsten. 

18 november 2011. Massale protesten in Spanje tegen de kortingen in het onderwijs en de medische zorg. Talloze ziekenhuizen hebben schulden, grote schulden, en kunnen geen salarissen en geen apothekersrekeningen meer betalen. 
Tot nu toe was de basiszorg in Spanje gratis. Wilde je betere zorg, dan moest je betalen voor een privé-kliniek. 
Zondag zijn er verkiezingen en het ziet er naar uit dat de Partido Popular, de Volkspartij, wint. En daarmee de RKK en de oud-Franco-aanhangers. 
Geen goede zaak voor mensen van goede wil. God behoede Spanje. 

11 november 2011. Groot nieuws! De Spaanse Regering heeft eindelijk besloten ook Protestantse opleidingen te erkennen, mits die natuurlijk aan de vereiste criteria voldoen. 
In elk geval hebben Seminaries als 'ons' SEUT, maar ook het IBSTE en dat van de UEBE het recht om een academische graad te verlenen die gelijk staat aan Bachelor, Master of Doctor aan welke erkende universiteit dan ook. 
Hiervoor is heel lang en hard gewerkt door mensen als Pedro Zamora, Marc Abbott, en al die andere docenten die zich met hart en ziel hebben ingezet voor een theologische opleiding op erkend universitair niveau. 
Voor hen, en voor alle Spaanse Protestanten, is dit wereldnieuws. Deo gratias!5 november 2011. Een grote demonstratie van alle Protestantse kerken in Catalonië bracht zaterdag 5 november een grote massa gelovigen op de been in Barcelona. 
Volgens de organisatoren waren het er 7.000, volgens de stedelijke politie 5.500, maar ook dan nog was het een stevig vertoon van solidariteit en van protest tegen het ingrijpen van de overheid in de vrijheid van godsdienstuitoefening. 
Men wil in alle vrijheid de eigen kerkdiensten houden, en daarbij niet vergeleken worden met discotheken e.d. Dat laatste wordt gebruikt om allerlei (onzinnige) eisen op te leggen aan de veelal kleine gemeenten, die zich hierdoor geplaatst zien voor hoge kosten of zelfs voor sluiting van het gebedshuis. Maar de eis ging over volledige godsdienstvrijheid, niet alleen ten behoeve van Protestanten, maar ook van anders-gelovigen. Er werden lofliederen gezongen, en het bleef van begin tot einde een waardig, en feestelijk gebeuren. 
Met nadruk werd er gesteld dat er niets werd gevraagd of geëist anders dan waar men wettelijk recht op heeft: vrije uitoefening van de eigen Godsdienst. 
Als je op die manier je Christenzijn op de kaart zet, mag dat met respect genoemd worden. 
Van de pers was er vrij veel belangstelling...

19 october 2011. Het SEUT heeft een geweldige meevaller: ze hebben een van de 150 bibliotheken - met betrekking tot geloof en wetenschap - gewonnen die wereldwijd zijn verloot door The International Society for Science & Religion, ISSR 
Het is allereerst een erkenning dat ze meetellen op het gebied van wetenschap en geloof, en daarbij is een fiks aantal recente boeken een mooie opsteker voor de bibliotheek! De tijd dat ze het moesten doen met onze afleggertjes is voorbij, al worden theologische boeken nog steeds in dank afgenomen. 

16 october 2011. Na verschillende grote en zelfs heel grote demonstraties van verontwaardigde mensen (de Spanjaarden gebruiken het woord 'indignados' - verontwaardigden, hetgeen de gemoedstoestand aangeeft, terwijl wij spreken van 'demonstranten', hetgeen de bezigheid benadrukt. Een interessant verschil!) die op 15 mei begonnen, is op 15 october om 5 uur opeens de Puerta del Sol, het hoofdplein van Madrid, binnen een uur volkomen volgelopen met mensen die de buik vol hebben van de armoede, de onzekerheid, de werkloosheid, en het onvermogen van de regering om daartegen op te treden. 
Klik voor een artikel in het Spaans in El País van vandaag... Niet alleen de Puerta del Sol stond overvol, ook alle daarop uitkomende straten waren zo vol, dat zeker verschillende mensen in het gedrang moeten zijn gekomen. Van ongelukken hebben we niet gehoord. 

14 october 2011. Slecht nieuws voor de Spaanse economie. De betrouwbaarheid van de banken én van de Staatsleningen zijn nu afgewaardeerd. Wie van risico houdt koopt nu, wie van zekerheid houdt doet dat beslist niet, is de boodschap!

18 augustus 2011. Dezer dagen vinden in Madrid de Wereldjongerendagen van de RKK plaats. En natuurlijk is de paus van Rome daarbij: vandaag komt hij aan op Barajas, waar hij wordt opgewacht door het koningspaar, de president en hoge autoriteiten. Hoewel het bezoek is aangekondigd als 'pastoraal' staan er heel wat afspraken met leden van de regering e.d. op het programma. De middag is dan voor de jongeren. Vrijdag zal de paus een beleefdheidsbezoek brengen ten paleize, zaterdag zal het kroonprinselijk paar aanwezig zijn bij de vigilie op het vliegveld 'Quatros vientos' (vier windstreken) daar zullen de koning en de koningin om half tien de mis bijwonen, om 's avonds om half zeven afscheid te nemen op Barajas. President Zapatero, die zich agnost noemt, heeft vrijdag aan het eind van de middag een onderhoud op de nunciatuur. Zijn beoogde opvolger kon geen afspraak meer maken, maar de leider van de oppositie wel.
Aangezien de Spaanse regering de volledige kosten op zich genomen heeft, is er vanuit het seculiere Spanje veel protest gerezen. De financiële situatie van Spanje is kritiek, en van die miljoenen zouden heel wat armen een goede maaltijd kunnen krijgen. Natuurlijk gaat de regering er van uit dat de jongeren wel geld uitgeven in Madrid, maar dat zal een druppel zijn op de gloeiende plaat van de Spaanse financiën. 
Gisteravond zijn er felle protesten geweest tegen het pausbezoek. Niet alleen in Madrid, maar ook elders in het land. 
De Protestanten hadden al eerder de handen ineen geslagen om te protesteren. Zij hebben o.a. een folder gemaakt waarin allerlei 'paapse misvattingen' ter discussie worden gesteld in het licht van de Bijbel. 


25-7-2011 Opnieuw hebben de Indignados de Puerta del Sol, het belangrijkste plein van Madrid, bezet, ook al zijn een maand geleden hun tentenkampen door de politie afgebroken. 
Honderden jongeren, maar ook oudere werklozen en gepensioneerden uitten afgelopen zaterdagnacht hun verontwaardiging over de corruptie in Spanje, en over de politieke en economische 'elite'. Het stadsbestuur zal een nieuw tentenkamp niet toestaan. Zeggen ze. 

Juli 2011. Al weken zijn er tochten gaande vanuit alle streken van Spanje, waarin 'indignados' (letterlijk: verontwaardigden) samen optrekken naar Madrid, waar ze het centrale plein bezetten. Al meerdere keren is het plein leeggeruimd en zelfs leeggespoten door de politie, maar het protest van de wanhopige bevolking gaat door. Mensen zonder werk, mensen wier pensioen opeens niet meer genoeg waard is om van te leven, mensen, die hun spaargeld kwijt zijn, omdat de banken niet solvent bleken... 

16-7-2011 (Trouw) Barcelona is het bloot beu. Het stadsbestuur ziet met weinig plezier hoe touristen (7 miljoen per jaar!) nogal eens hun kleren vergeten aan te trekken, wanneer ze van het strand af komen en de stad ingaan. Het is allemaal zo dicht bij elkaar, dat het stadscentrum voor de tourist haast een verlengde van het strand is, maar het is het leefgebied van de vaak toch erg preutse en behoudende Spanjaard. Pardon: Catalaan. Zelf zijn ze buitenshuis gewoonlijk gekleed alsof ze naar een receptie gaan, en dit voorjaar heeft het stadsbestuur van Barcelona maatregelen genomen: Op het strand en op de Paséo Marítimo zijn zwembroeken en bikini's toegestaan, daarbuiten niet. Wie zich van een eerste waarschuwing niets aantrekt, kan een boete van 120 - 500 euro verwachten. Overigens wordt het verbod niet zo erg duidelijk bekend gemaakt, en er wordt niet verwacht dat er een heksenjacht op bloot ontstaat. Wel moet men er rekening mee houden dat mensen in te nonchalante kledij niet worden toegelaten in (de betere) restaurants. 


13 mei 2011. Met de verkiezingen van 22 mei in zicht, hebben de religieuze minderheden in Spanje een manifest opgesteld, waarin ze eisen dat Spanje nu eindelijk een eind maakt aan religieuze discriminatie. Quod licet Iovi non licet bovi, is nog altijd de leidraad bij veel beslissingen. In elk geval in de practijk. Dat betekent letterlijk: een rund kan zich de vrijheden niet veroorloven, die Zeus (de oppergod van destijds) zich wel kan veroorloven. 

12 mei 2011. Twee aardbevingen hebben het stadje Lorca opgeschrikt, dat in het Zuiden van Spanje ligt, en ongeveer een driehoek vormt met Cartagena en Murcia. 
Hoewel de kracht van de aardbevingen op zich niet enorm is, zijn er zeven doden en vele gewonden te betreuren. Hoewel het Middellandsezee-gebied op zich gevoelig is voor aardbevingen, is het in Lorca voor het eerst, dat die hier zo worden ervaren. De meeste slachtoffers vielen onder het neerstortend puin van de huizen en gebouwen. 

9 mei 2011. Op het Cibeles-plein in Madrid is vandaag voor het stadhuis een relatief grote, maar ordelijke, demonstratie geweest. 
De getelde aantallen variëren tussen de ruim duizend en de bijna tweeduizend, en het waren allemaal Protestanten, die in opstand kwamen tegen de willekeur waarmee de laatste jaren, en vooral de laatste maanden, Protestantse kerken werden gesloten. Bovendien moeten ze nu opeens voldoen aan eisen die gelden voor discoteken. 
En dat is, laten we wel wezen, toch iets heel anders dan een kerk, zelfs als daar een bandje speelt en de muziek meer pop dan braaf klassiek is.  
Er zijn al langer klachten over de vreemde eisen die aan Protestantse kerken worden gesteld, in verschillende uithoeken van het land. Nu is de regio Madrid dus ook slachtoffer. 
Ook in de media werd enige aandacht aan de betoging gegeven. 

23 april 2011. Heftige windvlagen en stortregens hebben de traditionele Semana Santa in Sevilla en de rest van het land voor een deel onmogelijk gemaakt. In Sevilla werden de traditionele passie-optochten afgelast. Die bestaan uit platfoms met soms metershoge figuren uit de lijdensweg van de Heer, of uit Zijn omgeving. Die figuren zijn bevestigd op een platform, dat gedragen wordt door 20-40 man, die vaak helemaal onzichtbaar zijn en zich onder het platform bevinden. Het is dan al een delicaat evenwicht dat gevonden moet worden, om te zorgen dat het platform horizontaal blijft. Met rukwinden, zoals deze week, is dat onmogelijk, en onverantwoord. Veel mensen waren volkomen overstuur. 
Protestanten proberen dit soort 'manifestaties van Roomse afgoderij' gewoonlijk te ontlopen.

29 maart 2011. Met droefheid moeten we meedelen dat Judith. E. Buchanan, een Engelse, die met veel inzet sinds 1978 in Spanje heeft gewerkt, en sinds 1994 aan het SEUT verbonden was, is opgeroepen naar het Vaderhuis.

Microbiologie, plantkunde, pedagogie en een Bachelor Theologie bracht ze als bagage mee. Haar inzet voor het vertalen van onderwijsmodules, en als docente Evangelisatie was groot. In de dorpskerk was ze verantwoordelijk voor de zondagschool, voor alle leeftijden. Een aantal jaren geleden werd bij haar darmkanker geconstateerd. Ze heeft daar tegen gevochten en er mee leren leven, in de dienst aan God. 
De herinnering aan haar strekt velen tot zegen!


28 maart 2011. Groot nieuws! Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens heeft de zaak van de I.E.E. tegen de Spaanse Staat inzake de pensioenen (na ruim een jaar) ontvankelijk verklaard. Dat betekent niet anders dan dat de allereerste hindernis genomen is: men is bereid de zaak te onderzoeken. Dat betekent niets voor de eventuele uitslag, maar het is wel een hart onder de riem. Laten we bidden dat er gerechtigheid geschiedt. 
....................................

6-11-2010. Paus Benedictus XVI is vandaag en morgen (zondag) op bezoek in Spanje. 
Hij arriveerde zaterdag per vliegtuig in het bedevaartsoord Santiago de Compostela het Noordwesten van Spanje. 
Op weg daarheen hekelde hij in het vliegtuig het anti-godsdienstige sentiment dat in Spanje heerst. Hij vergeleek dat met de agressie tegen katholieken in de jaren dertig, in de aanloop naar de Spaanse burgeroorlog.
De paus zei verder dat hij een speciale afdeling in het leven heeft geroepen die anti-godsdienstige sentimenten in de hele wereld moet tegengaan.

Kroonprins Felipe en prinses Letizia verwelkomden de Pontifex Maximus - die geen bruggenbouwer (b)lijkt - hartelijk. 
Vervolgens leidde de Paus een mis in de kathedraal. Op zijn weg daarheen werd de paus toegejuicht door tienduizenden gelovigen. 
"Op pelgrimstocht gaan is niet zomaar een bezoek om de natuurlijke, artistieke of historische schatten te bewonderen", sprak hij. 
"Een bedevaart betekent dat we God willen ontmoeten op de plek waar Hij zichzelf heeft getoond en waar de goddelijke genade is aangetoond met bijzondere pracht en praal."

Benedictus XVI zorgde wel voor de nodige ophef door de wetgeving in Spanje rond het homohuwelijk en abortus ook al met het antikerkelijke geweld uit de Spaanse burgeroorlog te vergelijken. 
Zaterdagavond gaat Benedictus XVI naar Barcelona. Daar zal hij zondag de Sagrada Familie-kerk inwijden. Overigens is die kerk, ontworpen door Gaudí, nog steeds niet af. 

De kritiek van de Paus wordt ludiek gepareerd: Homoactivisten hebben plannen voor een opvallend protest wanneer paus Benedictus XVI Barcelona bezoekt. In een zogenaamde 'flashmob' willen ze zoveel mogelijk kussende homo's en lesbiennes verzamelen om de ogen van de religieuze leider open te trekken. 
De kusmanifestatie moet plaatsvinden als de paus arriveert bij de Sagrada Familia in Barcelona, tijdens zijn tweedaags bezoek aan de Spaanse stad komende zaterdag en zondag. Volgens de organisatie zal de actie 'enkele honderden' deelnemers lokken die simultaan aan het zoenen zullen slaan. 
De actie, die opgezet werd uit protest tegen de intolerante houding van de Kerk tegenover andersgeaarden, zal hooguit enkele minuten duren. Bedoeling is dat de deelnemers vervolgens weer vertrekken alsof er niks gebeurd is, en een hopelijk wat verbouwereerde Benedictus XVI achterlaten. 
Benedictus heeft pas zondagavond, vlak voor zijn vertrek naar Rome, een ontmoeting met de Spaanse premier Zapatero. Die heeft de laatste jaren kwaad bloed gezet bij het Vaticaan, doordat hij het homohuwelijk mogelijk heeft gemaakt en de regels voor abortus heeft versoepeld.
Bij de Catelanen en bij de Partido Popular van de oppositie heeft het veel kwaad bloed gezet dat de premier geweigerd heeft in Barcelona aanwezig te zijn tijdens de viering in de kathedraal!

2-9-2010 Op Youtube staat een filmpje van 8 minuten over het SEUT, ingesproken door Puri Menino, secretaresse en allesweter van het SEUT, en echtgenote van Pedro Zamora. Heel aardig, maar wel helemaal in het Spaans, dus een paar keer afdraaien voordat je het helemaal hebt verstaan is geen overdaad. 

28-7-2010. Catalonië verbiedt sinds vandaag bij wet de stierengevechten, en is daarmee, na de Canarische eilanden, die in 1991 het licht zagen,  de eerste Spaanse regio, die zich afzet tegen dit traditionele Spaanse tijdverdrijf. (Pardon: tegen deze hoogstaande levenskunst, zoals sommigen daar het zien...) Dierenrechtenorganisatie ¡Prou! (Genoeg!) had voldoende handtekeningen bij elkaar gekregen om de wet te laten behandelen in het parlement. Met 68-55 stemmen kwam deze er door. Trouw schrijft dat het vooral nog ouderen waren die graag naar de stierengevechten keken. De jongeren halen hun opwinding eerder uit computerspelletjes. Dan hebben die ook nog een doel. 

20-7-2010. Er was een nieuwe wet op de Vrijheid van Godsdienst in de maak, de Protestanten hoopten dat daarin een clausule zou worden opgenomen, die het probleem van de pensioenen zou rechtzetten, maar na het bezoek van de Paus van Rome aan Spanje, die daar liet weten grote moeite te hebben met een nieuwe wet, is de Spaanse regering aan het treuzelen. Velen vrezen dat de wet voor jaren in de ijskast gaat, en dat er van uitstel afstel zal komen. Daarmee verdwijnt ook de verwachting dat op het inkomstenbelastingbiljet een gelegenheid zou komen dat een klein deel van de belasting zou gaan naar een protestantse kerk, ipv alleen naar de RKK of een sociaal doel, zoals nu het geval is. Dat er in een officieel seculier land als Spanje een vorm van 'Kerkbelasting' nog bestaat, terwijl in Duitsland de 'Kirchensteuer' al een paar jaar is afgeschaft, laat wel zien hoe groot de greep van de RKK op de Spaanse regering nog steeds is, ondanks alle schone woorden en goede bedoelingen. 

15-6-2010. Steeds groter is de impact van de economische crisis op de Spaanse samenleving. De werkloosheid stijgt gigantisch, ook onder de 'reguliere' Spanjaarden. Mensen trekken het hele land door op zoek naar werk, en zijn bereid om voor een schijntje te werken. Dat betekent dat de 'sin papeles' - de mensen zonder geldige papieren, die het harde en zware werk voor weinig meer dan het dagelijks brood verrichten, vaak onder erbarmelijke omstandigheden, nu hun bestaan nóg onzekerder zien worden. 

12-4-2010. De aardbeving die 8 minuten na middernacht in het Zuiden van Spanje plaatsvond, en die een kracht van 4,7 volgens het ene Instituut en 6,2 volgens het andere had, had zijn oorsprong op een diepte van 619 km. en is vrijwel onopgemerkt gepasseerd. Er is weinig schade, en er zijn, zover bekend, geen slachtoffers. Het centrum van de beving lag in een dun bevolkt gebied in de regio Granada. 

23-2-2010. Protest op grote schaal in Spanje tegen voorgenomen leeftijdsverhoging van de AOW van 65 naar 67 jaar. Bovendien is het in Spanje ongeveer net zo moeilijk om een werknemer te ontslaan als in Nederland (het geval was). Geen wonder dat men heftig protesteert tegen de voornemens de ontslagregeling zo aan te passen, dat de vakbonden minder kunnen beginnen tegen ontslagen bij krimpende economie. Vandaag gingen velen de straat op om te protesteren tegen het voornemen van de regering om het steeds sneller oplopende financieringstekort te bezweren door de pensioenleeftijd op te rekken. Tegelijkertijd is er een grote werkloosheid, er wordt al gesproken van 40% voor de jongeren die nu van school komen, en ook voor veel ouderen zal er geen werk zijn, terwijl ze langer door moeten. Verkapte diefstal dus. 


2-2-2010
Getergd tot het uiterste door de meepratende en tegenwerkende opstelling van ook de regering Zapatero, heeft de IEE een Manifest opgesteld, waarin men de publieke opinie wil laten delen in de zorgen die het probleem van de pensioenen en de rechtsongelijkheid opleveren.

Klik hier om het Manifest te lezen en te ondertekenen...


8 mei 2009. Ons oud-bestuurdlid, mevrouw A. Blomkwist - de Bruin, is heden door God tot Zich genomen. 
Zij is in veel getrouw geweest, en haar onovertroffen hulp en inzet, eerst als ondersteunende factor voor haar echtgenoot, die destijds secretaris was van de Nederlandse Vereniging Het Evangelie in Spanje, (zij reed hem naar alle vergaderingen, maar even zo vrolijk naar Spanje, en in de tijd dat er Spaanse predikanten in Nederland waren, reed zij ook hén naar alle plaatsen waar ze spraken en vertelden van de situatie in Spanje, zodat haar echtgenoot zich kon concentreren op het simultaan vertalen, dat hij bij die gelegenheden deed, en later werd ze ook lid van het Bestuur. 
Haar pragmatische inslag heeft veel goede suggesties opgeleverd voor het werk. Nog steeds wordt de herinnering aan haar in Spanje hooggehouden. 

Telkens als we daar waren, werd ze met genegenheid gememoreerd. 
De kaart meldt o.a.  

De Heer is mijn herder, mij ontbreekt niets    Ps. 23, vs. 1
Heden heeft God tot Zich genomen onze innig geliefde, toegewijde en zorgzame moeder en schoonmoeder
Annegien Marie Blomkwist - de Bruin
    Annie
sinds 8 maart 1993 weduwe van Jan Gerrit Blomkwist

Amsterdam, 13 mei 1919       -          Amsterdam, 8 mei 2009

Johan
Paul en Patricia

Correspondentieadres:
J.W.H. Blomkwist Weteringschans 161 R 1017 SE Amsterdam

Er is gelegenheid tot afscheid nemen op woensdag 13 mei van 18.45 tot 19.30 uur in uitvaartcentrum Westgaarde van PC Hooft Uitvaartverzorging, Ookmeerweg 273 te Amsterdam.
De uitvaartdienst zal worden gehouden op donderdag 14 mei om 11.45 uur in de aula van begraafplaats De Nieuwe Ooster, Kruislaan 126 te Amsterdam.

Aansluitend zal de teraardebestelling plaatsvinden.

Na de teraardebestelling is er gelegenheid tot condoleren in de ontvangkamer van de begraafplaats.


3 mei 2009. Spanje: in Barcelona zijn er op dit moment minstens evenveel Protestantse kerken als Rooms-Katholieke. 
Het Rooms-Katholicisme loopt in Barcelona sterk terug, en het totale aantal religieuze centra die niet RK zijn, overtreft het aantal RK nu al. Het aantal Protestantse kerken is in 3 jaar gestegen van 74 naar 119. Daarnaast zijn er natuurlijk Synagoges, en enkele tempels van Oosterse Godsdiensten. Het stadsbestuur heeft nog geen verzoek ontvangen om een moskee te mogen openen. (Bron: Protestante Digital.) 


Op  de eerste dag van april ging 's avonds in tot de vreugde van zijn Heer: Wiebe Frans Feenstra, pastor bij de Oud Katholieke kerk. Zijn geest was al enige tijd die richting uit gedwaald. Hij was bij ons bekend als beëdigd tolk en vertaler Spaans. Zijn spitse invallen, charismatische warmte en oprechte belangstelling voor mensen mogen we ons met genoegen herinneren. God trooste zijn vrouw Anneke, de kinderen en kleinkinderen. 


25 maart 2009. Uit Spanje bereiken ons berichten, dat de manier waarop de Paus de laatste tijd over Protestanten spreekt als secten, en daarmee gaat hij ook in Afrika door, op dit moment, door de Spaanse media wordt overgenomen. Tot groot verdriet en ergernis van de fatsoenlijke protestantse kerken. Bid voor onze broeders en zusters. En ook maar voor de Paus, de arme man heeft het hard nodig. 

Op zondag 8 februari 2009 hoopt men om 9 uur 's morgens op TVE 2 een uitzending te wijden aan het SEUT. 

Mogelijk (maar niet zeker) ook hier te zien via Arte! 

In Memoriam Chelo Arnoso.

Op 30 november 2008, op de eerste zondag van Advent,  ontsliep in de Heer, de echtgenote van ds. Samuel Arnoso.
Zij was, sinds het eerste begin van de studie theologie van haar man, zijn trouwe medewerkster. Altijd was ze aan zijn zijde, verstandig, zwijgend, maar opmerkzaam, alsof ze niet wilde dat men haar opmerkte, maar ze was er altijd voor wie haar nodig hadden.
Vriendelijk en perfectionistisch vergastte ze ons steeds op de producten van haar handarbeid, waar ze een expert in was In vele huizen zullen ook dit jaar de visjes, bolletjes en engeltjes in de kerstboom hangen, die zij heeft gemaakt. In huize Voerman vliegen zomer en winter twee kleine zwaluwen van haar hand.
Ze werd geboren 14-2-1949 in Concello de Teo, dichtbij Santiago de Compostela, en huwde Samuel 26-12-1969
Ze stond haar man bij in alle pastoralewerk, waarbij ze zelf 100% pastor was, en zich ontfermde over hen die het het meest moeilijk hadden; ze bracht ze troost. Hun huis stond altijd open voor wie er maar aanbelde, de 11 jaar in Extremadura, 16 in Cartagena, en de laatste vier en een half jaar in Bilbao, Santander en San Sebastián. Daar werd ze ziek, en zo moesten ze het werk, dat ze liefhadden, en waar ze goed in waren, opgeven om terug te gaan naar haar geboortestreek.  

Wij gedenken haar dankbaar met liefde en sympathie.  

Wij danken God voor de zegen haar gekend te hebben op de zegenrijke weg van het dienen van de Heer der Kerk.

Moge de Heer onze geliefde broeder Samuel troosten en bijstaan. 


Het is mogelijk om via de computer Spaanse Televisie te kijken. Maar de link lijkt weg. 


5 juli 2008: wij feliciteren onze voorzitter, ds. W. van Laar, met zijn zestigste verjaardag. Namens het bestuur overhandigde de penningmeester hem vanavond een reisgids. Altijd handig voor iemand die zo vaak voor zijn werk op stap is! 


14 december 2007. Bezoek van Carlos Capó en zijn echtgenote Nathalie Reverdin aan Utrecht. 

vlnr ds· Van Laar, ds. Voerman, ds. Capo, mevr. Voerman, ds. Reverdin.

6-9 December: VII Protestants Congres in Barcelona.

LXXII Synode van de Iglesia Evangélica Española 2007

Madrid, El Escorial 31 october – 3 november 2007

"Gerechtvaardigd door genade. Gerechtigheid: Een drang die noodzakelijk leidt tot de ander."

 

DAGPROGRAMMA 

Woensdag 31 october 2007: Hervormingsdag

19:30 Inschrijvingen. Ter plaatse. Dossier en betaling.

Secretariaat georganiseerd door Kerkenraad van Madrid

20:30 Pauze

21:00 Maaltijd

Donderdag 1 november 2007

9:00 Ontbijt

10:00 Openingsdienst van de LXXII ALGEMENE SYNODE VAN DE I.E.E.,

Preek: ds. Melanie Mitchell

Liturgie: SEUT

11:00h Regels voor de Synode. Verwelkomen  van delegaties en genodigden.

Benoemen van secretarissen (v/m) (Voorstel Classis Madrid)

en Commissie voor de besluitvorming (Voorstel Comisión Permanente)

Vaststellen gang van zaken. Acta van vorige synode in Torrevieja 2005. Groeten.

1ª SESSIE: Verslag van de Comisión Permanente.

Verslag van het Dagelijks Bestuur, 1e secretaris , ds. Alfredo Abad

12:00 Pauze

12:30 2ª SESSIE: "Gerechtvaardigd door genade. Gerechtigheid: Een drang die noodzakelijk leidt tot de ander." Theoloog en professor SEUT, Juan Sánchez 
http://www.centroseut.org/profesores/juansanchez.htm   

Vragen en antwoorden over de lezing.

13:30 Eind ochtendsessies

14:00 Middageten

16:30 3ª SESSIE: Presentatie van de werkwijze.

Opzetten van het werken in groepen

Bewerken van en spreken over de lezing.

werkgroepen, analyse.

18:00 Pauze, koffie

18:30 4ª SESSIE: Verslagen van de Classes en Departementen

Presentatie van de Workshop Theologie

20:30 Einde middag/avondsessie

21:00 Maaltijd

22:00 Samenzijn

Vrijdag 2 november 2007

8:30 Morgenwijding. Ds. Israel Flores

9:00 Ontbijt

9:30 5ª SESSIE: Verslag van de Instituten

Verslag van de Kas van de CP

Conclusies van de los werkgroepen

11:00 Pauze, koffie

11:30 6ª SESSIE: stand van zaken rond de NEPIM. Ds. Carlos Capó

13:00 Eind van de ochtendsessies.

14:00 Middageten

16:30 7ª SESSIE: Werkgroepen aangaande NEPIM.

18:00 Pauze, koffie

18:30 8ª SESSIE: Verslag van het Comité voor de besluitvorming 

Verslag van de Werkgroepen.

Verkiezing nieuwe CP. Voorbereiding volgende Synode. Accountants.

Resoluties en Voorstellen.

20:00 Eind middag/avondsessies.

21:00 Maaltijd

22:00 Samenzijn

Zaterdag 3 november 2007

9:00h Ontbijt

10:30 9ª SESSIE: Verkiezingen. Verslag CR II. (geen idee wat dat is) Verzoeken en vragen.

12:00 Pauze

12:30 Afsluitende gemeenschappelijke kerkdienst van de LXXII Alsgemene Synode van de IEE.

Preek: voorzitter CP, Joel Cortés

Leiding: Classis Madrid

14:00 Middageten

Tweede Conferentie voor Theologische Reflectie van het SEUT (Madrid)

MADRID, 20/10/2007 (ACPress.net)


Het Seminario Evangélico Unido de Teología (SEUT) kondigt zijn tweede  Conferentie voor Theologische Reflectie aan voor zaterdag 17 november.

Deze bestaat uit vier lezingen over het thema:  'Angstige zorg in onze maatschappij. Wie kunnen we eigenlijk vertrouwen?'  De lezingen worden gevormd door vragen en bespreking van het gehoorde in een groep. Bovendien zal er een dienst zijn en gebed met als thema hetgeen is behandeld, en een laatste gespreksronde waarin men conclusies zal trachten te trekken.

De lezingen zullen plaats vinden in de bibliotheek van Het Porvenir in Madrid, van 10 tot 19 uur, met verschillende korte onderbrekingen en een pauze tussen 13.15 uur en 16 uur.

De lezingen worden gehouden door de docenten Natan Moser Ringenberg («De angst het hoofd bieden met voorspellingen, modellen en beloften: perspectiven met betrekking tot de angst in het boek Jesaja»), Eddy J. Delameillieure («De angst als theologisch concept in het denken van Søren Kierkegaard»), Rainer Sörgel («De overwinning op de oerangst van de mens door middel van het geloof») en Juan Sánchez Núñez («God, het kwaad, en de angst»).

De inschrijvingskosten bedragen 12 €. Voor meer informatie kunt u zich wenden tot pedro.zamora@centroseut.org  of een bezoek brengen aan de website:  www.centroseut.org 

Bron en redactie: ACPress.net

Don José Cardona 21 februari 2007. Heden is op 87 jarige leeftijd ingegaan tot de vreugde van zijn Heer en Heiland Don José Cardona, voorvechter van de zaak van het Protestantisme in Spanje, en medeoprichter van de FEREDE, die de contacten tussen de kerken en de Staat onderhoudt. 
Er zal een dienst ter herinnering worden gehouden op zondag 25 februari 2007 om 12 uur in de kerk aan de calle Madridejos 41 in Madrid. Hij was een groot man en de herinnering aan hem strekt tot zegen... 
Een tweede dienst van In Memoriam zal DV worden gehouden in samenwerking met de UEBE in de baptistenkerk aan de calle General Lacy a.s. 16 maart om 19'00 uur. Daar zal in de persoon van de staatssecretaris van religieuze zaken een vertegenwoordiger van de regering aanwezig zijn...   

17 februari 2007 MADRID - De samenstelling van de Spaanse bevolking verandert door immigratie in een rap tempo. In 1996 woonden er 542.300 immigranten in Spanje. In 2005 waren dat er ruim 3,8 miljoen.

Dat heeft de Spaanse krant El País zaterdag 17 februari 2007 gemeld op basis van gegevens van het Spaanse bureau voor statistiek INE. Uit de cijfers blijkt dat de immigratie heeft geleid tot een forse toename van het aantal geboorten van kinderen die zeker één buitenlandse ouder hebben. In 2005 betrof het 17,6 procent van alle geboren kinderen. In 1996 was dat percentage nog 1,8.

Van de gezinnen van wie zeker één ouder uit het buitenland kwam, ging het in ongeveer de helft van de gevallen om immigratie uit een andere Europees land. In ruim een derde van de gevallen betrof het immigratie uit Amerika. Het percentage voor Afrika was 23,2 en voor Azië 5,5. Bron: ANP.

Noot: Bij de immigratie uit Amerika moeten we wel verstaan dat die voor het overgrote deel komt uit de (Spaanstalige) gebieden in Midden- en vooral: Zuid-Amerika. Dat betekent dat deze mensen weinig moeite hebben zich in te voegen in de Spaanse maatschappij; er zijn veel minder aanpassingsproblemen dan met de andere stromen immigranten. De immigranten uit Afrika kwamen traditioneel vooral uit het vregere Spaans Guinea, dat nu Equatoriaal Guinea heet. Tegenwoordig komen via Senegal en de Noordkust allen die wanhopig genoeg zijn om de zeer gevaarlijke overtocht te wagen. Onder de immigranten uit Europa komt de meerderheid uit de armere landen van Oost-Europa! 

15 februari 2007. Onder grote belangstelling is het proces begonnen tegen de nog levende en niet voortvluchtige verantwoordelijken voor de aanslagen van 11 maart 2004 in en rond Madrid. De hoofdverdachte, bijgenaamd de Egyptenaar, zwijgt voorlopig in alle talen. Nog steeds doen er verhalen de ronde dat 'eigenlijk' de ETA achter de aanslagen zat... Er is geruime tijd uitgetrokken voor de processen, waarbij naar verwacht tig keer levenslang per persoon wordt geëist, maar voor de ruim 18.000 gewonden van toen en voor de velen die hun geliefden verloren (er vielen 191 dodelijke slachtoffers)  zal dit een bittere en schrale troost zijn.

5 januari 2007. Het is de avond van Los Reyes Magos, Driekoningen, waarop deze in Spaanse kinderharten evenzeer vereerde koningen als bij ons Sinterklaas, gedurende ruim twee uur hun intocht hielden in Madrid. Dat gaat gepaard met een geweldige optocht, en zoals bij ons de kinderen een wortel voor het paard van Sint neerleggen, zo leggen ze in Spanje voedsel neer voor de kamelen van de drie Koningen. En natuurlijk verwachten ze dan cadeautjes...

Een cadeautje waar de politie niet zo blij verrast over was, vonden ze in Atxondo, Biskaye, Noord-Spanje, waar ze nog eens 20 kilo explosieven vonden, plus ontstekingsmechanismen, nadat ze er gister een auto op het spoor kwamen, die was geladen met 100 kilo explosieven. 

Hiermee zijn de besprekingen die gaande waren tussen de ETA en de regering grondig verstoord. 
Zeker na de explosies op het vliegveld van Madrid, een paar dagen geleden, waarbij twee mensen omkwamen, die lagen te slapen in hun auto's op het parkeerterrein van het vliegveld. 
Hoewel de ETA beweert absoluut niet de bedoeling te hebben de besprekingen met de regering Zapatero te onderbreken, meent de regering bewijzen te hebben dat er een groot verschil is tussen wat de ETA zegt en wat de ETA wil. 
Ook als dat niet het geval zou zijn, is het duidelijk dat de leiding de leden niet in de hand heeft, en dat we hier te maken hebben met (wellicht een klein aantal) harde terroristen. 
De droom van vrede en vooruitgang in Noord-West Spanje ligt weer eens aan diggelen...

 http://nl.wikipedia.org/wiki/Spanje over Spanje

http://www.netministries.org/see/churches.exe/ch10650 IERE in Madrid

http://www.iee-es.org  IEE

http://www.netministries.org/see/churches.exe/ch23907 Lutheranen

http://teleline.terra.es/personal/iere.es/ IERE Sevilla, meest tamelijk actueel.

http://www.mju.es/mreligiosos.htm Spaans over religieuze kwesties...

http://www.interbook.net/personal/cer/Biblio/ibib6.htm Bibliotheek CER

http://www.protestantes.net/Enciclo/iencic.html encyclopedie van de Protestanten in Spanje

http://www.interbook.net/colectivo/idcsevilla/FEREDE.htm FEREDE

http://www.paginasamarillascristianas.com/ Gouden gids voor Spaanse Protestanten

http://www.centroseut.org   Het SEUT, Protestants opleidingsinstituut

http://www.onlinebible.org Bijbels

www.ProtestanteDigital.com Heel actueel, er is een engelse link

http://www.rwf2000.com/world.html   Wereldraad van kerken